La finalul lunii trecute, investitorul a deschis primul centru de radioterapie MedEuropa în Constanţa, după o investiţie de peste 5 mil. euro, asigurată integral din capital propriu. Dezvoltarea proiectului a demarat în urmă cu doi ani prin obținerea autorizațiilor necesare. Construcția centrului s-a desfășurat pe parcursul a zece luni și a fost urmată de instalarea echipamentelor și de obținerea autorizațiilor necesare funcționării, eliberate de către autoritățile locale, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare precum și de către Ministerul Sănătății.

Noua clinică este localizată pe strada Ştefăniţă Vodă nr. 30 într-o clădire nouă structurată pe trei nivele, care dispune de două buncăre destinate echipamentelor de radioterapie.  Centrul funcționează în regim de spitalizare de zi și utilizează echipamente pentru tratarea pacienților oncologici.

„Am ales Constanța pentru a deschide prima clinică MedEuropa deoarece în zona Dobrogei, la un milion de locuitori, din statisticile medicale, a rezultat un număr de peste 3.000 de pacienți noi, cu afecțiuni  oncologice,  în fiecare an,  iar în zonă nu există unități medicale care să ofere servicii de radioterapie”, a declarat Dr. Bogdan Angheloiu, directorul general al MedEuropa. 

Elveţienii intenţionează să dezvolte o reţea de până la zece clinici de radioterapie în decursul a cinci ani. Dezvoltarea următoarei clinici MedEuropa este în derulare la București, urmând ca această clinică să fie finalizată în trimestrul al treilea din 2019. În România sunt diagnosticați anual, conform  statisticilor medicale, peste 100.000 de pacienți noi cu afecțiuni oncologice, iar, conform protocoalelor de practică medicală, peste 60% dintre aceștia ar trebui să aibă inclusă radioterapia că metodă de tratament. 

Planul elveţienilor a fost anunţat în exclusivitate de revista Capital în anul 2016, prin partenerul local al investitorilor, compania Ascenta Management, care dezvoltă şi operează afacerea în numele familiei Jacobs. Silviu Savin, partenerul Ascenta, spunea atunci că fiecare clinică specializată costă circa 5 mil. euro, inclusiv echipamentele, şi că familia Jacobs a alocat un buget de 70 mil. euro pentru dezvoltarea acestei reţele.

 

Echipamente performante

Centrul MedEuropa din Constanța dispune, în prezent, de un accelerator liniar de generație 2018, Elekta Infinity și de un computer tomograf Siemens Somatom Definition AS, precum și de echipamentele de dozimetrie PTW utilizate petru calibrarea și verificarea periodică a calității iradierii. Până la sfârșitul anului 2018 este programată instalarea celui de-al doilea accelerator liniar, cu aceleași performanțe ca și primul.  Centrul medical  dispune  de asemenea de un salon destinat internărilor în spitalizare de zi necesar tratamentelor și monitorizării afecțiunilor oncologice, precum și  de cabinete pentru consultații de specialitate. 

Echipa medicală MedEuropa este coordonată de către Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapeut,  iar activitatea medicală a centrului din Constanța este condusă de către  dr. Cora Aurelia Gache, medic primar radioterapeut. Echipa de fizicieni medicali este coordonată de către Mihai Suditu, expert în fizică medicală.

Centrul medical va putea trata prin radioterapie un număr de aproximativ 1.000 de pacienți noi oncologici pe an. Prin asigurarea decontării radioterapiei de către Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, aceste tratamente vor fi gratuite. MedEuropa a început demersurile legale către Casa de Asigurări de Sănătate  Constanța astfel încât pacienții oncologici care se adresează centrului să beneficieze de tratamentul radioterapeutic în mod gratuit, costurile urmând să fie integral suportate de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. Pană la încheierea contractului pentru serviciile de radioterapie cu Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, Centrul medical MedEuropa va oferi în mod gratuit ședințele  de radioterapie pentru un număr limitat de pacienți.

MedEuropa este un proiect dezvoltat de Philippe Jacobs, co-președinte al grupului Jacobs Holdings, în parteneriat cu Ascenta Management, o companie de management de investiții ai cărei parteneri sunt activi pe piața locală încă din 2007.

Cine este familia Jacobs

 

Fondat în Germania anului 1895 de Johann Jacobs, brandul de cafea Jacobs a ajuns unul dintre cele mai populare din Europa şi cel mai bine vândut brand de cafea din România. Sub conducerea lui Klaus Johann Jacobs, nepotul fondatorului, imperiul Jacobs a fuzionat cu producătorul elveţian de ciocolată Interfood în 1982 şi a format Jacobs Suchard, companie vândută în 1990 grupului american Kraft Foods (actualul Mondelez International).

Brandul Jacobs este produs din 2014 de o companie numită Jacobs Douwe Egberts din care Mondelez deţine 49%, după ce grupul american a vândut o parte din divizia de cafea holdingului german Joh. A. Benckiser, care deţine marca Douwe Egberts.

Familia Jacobs a ajuns în România prin intermediul lui Silviu Savin, care a convins investitorii să cumpere cu 15 mil. euro zona de birouri a proiectului imobiliar demarat în locul fostei fabrici Tractorul din Braşov. După investiţii suplimentare de 15 mil. euro, elveţienii au dezvoltat cel mai mare parc de afaceri din Braşov şi l-au vândut anul trecut cu circa 50 mil. euro grupului Auchan.