Donald Trump a acordat în urmă cu șase ani un interviu  revistei Capital, publicat în ediția din 2010 a Top 300 Cei mai bogați români, la câțiva ani în care economia traversa o criză financiară cu grave repercusiuni asupra economiei mondiale.

Vă prezentăm mai jos interviul acordat de Donald Trump revistei Capital, singurul interviu acordat de Trump unei publicații din România până la acea dată. Interviul a fost realizat de Ana-Maria Smădeanu.

Capital: România se află în mijlocul unei serioase crize financiare şi economice. Care este o primă lecţie pe care o putem învăţa, asftel încât să putem depăşi acest moment?
Donald Trump: Crizele financiare nu sunt nemaiîntâlnite. Ele apar. Lucrul cel mai important este să te concentrezi pe soluţii, nu pe probleme. Acestora din urmă nu ar trebui să li se permită să intervină în abilitatea de a fi obiectiv în ceea ce priveşte soluţiile posibile.

Capital: O parte a Uniunii Europene a reuşit să iasă din recesiune. Ce concluzii s-au tras?
Donald Trump: Au învăţat cât de important este să te uiţi după soluţii în loc să pierzi vremea concentrându-te pe probleme.

Capital: România, alături de alte ţări din regiune, a întâmpinat dificultăţi în soluţionarea crizei. Cât de afectate de criză credeţi că sunt economiile fostelor ţări comuniste, care azi sunt parte din Uniunea Europeană?
 Donald Trump: Întreaga regiune este afectată, iar acest lucru (criza, n.red.) era predestinat să se întâmple.

Capital: S-a vorbit despre desfiinţarea zonei euro. Cum vedeţi dumneavoastră viitorul acestei zone, în următorii cinci ani?
Donald Trump: Văd că moneda euro merge mai departe şi se consolidează. A fost solidă pentru o bună perioadă de timp şi, când se va echilibra din nou, va continua să meargă bine.

Capital: Criza economică a schimbat sensibil economia globală. Cum vedeţi evoluţia acesteia? Donald Trump: Acest lucru este foarte dificil de estimat acum. Să sperăm că va redeveni stabilă.

Capital: Dacă ar fi să investiţi în România, către ce sectoare v-aţi orienta? Imobiliare, energie verde, bursă, turism?
Donald Trump: Cum investiţiile imobiliare sunt ceea ce ştiu mai bine să fac, şi în România aş investi tot în acest domeniu.

Capital: Sectorul rezidenţial sau cel comercial?
Donald Trump: Înainte să iau această decizie, va trebui să fac o cercetare de piaţă.

Capital: Dacă ar fi să alegeți astăzi să conduceți un IMM cu un potential bun sau o multinațională care scârțâie, ce ați alege? Ce-I mai greu de condus pe timp de criză
Donald Trump: Acest lucru ar depinde mult de circumstanțele financiare, și în cazul meu aș allege o mare multinațională, dat fiind că The Trump Organization este o companie globală și îmi place să “think big”. Dacă puterea mea financiară era mai mică, aș fi ales să conduc o companie de dimensiuni mai mici.

Capital: În vremurile acestea ce e mai ușor: să fii angajat sau angajator?
Donald Trump: Fiecare dintre opțiuni are dificultățile sale. Ca angajat, lucrul pe care trebuie să-l ai în vedere este acela că un număr mare de locuri de muncă s-au pierdut, iar ca angajator trebuie să fii conștient de întreaga situație. Ca angajator, fiecare decizie pe care o iei trebuie să fie gândită în ansamblu. Acest lucru include aspectul financiar, factorul politic, totul.

Capital: Să presupunem că sunteți managerul unei companii care trebuie să-și diminueze costurile. Trebuie să alegeți între concedierea unor oameni și reducerea salariilor tuturor angajaților cu, de exemplu 25%, indifferent de cât de bine ăși fac treaba sau nu. Pentru ce ați opta?
Donald Trump: Aș reduce salariile pentru a salva locurile de muncă.

Capital: Care ar fi primele trei calități pe care ar trebui să le aibă un angajat de-al dumneavoastră?
Donald Trump: Loialitate, corectitudine și abilitatea de a lucre și a învăța foarte repede.

Capital: Care este cel mai bun sfat pe care l-ați primit în afaceri?
Donald Trump: Tatăl meu, Fred C. Trump, mi-a spus întotdeauna: “află tot ce poți despre lucrul pe care îl întreprinzi”. De asemenea, avea o formula de success în patru pași: “începe, termină, termină bine și retrage-te”  (“get in, get done, get it done right and get out”). A fost întotdeauna un bun sfat pentru mine.

Capital: Dacă ar fi să dați un sfat unui tânăr antreprenor în situația de acum, ce i-ați spune?
Donald Trump: Așa cum a spus tatăl meu, “află tot ce poți despre lucrul pe care îl întreprinzi”. Este foarte important ca un antreprenor, român sau de orice altă naționalitate, să-și acopere domeniul foarte bine, să știe foarte bine în ce se bagă și să fi cercetat tot ce este relaționat cu afacerea de care este interest să o demareze. De asemenea, ca antreprenor, în primă fază, ești în afacere singur, businessul nu reprezintă un efort de grup. Așa că fii pregătit să faci totul singur!

Capital: Dacă ați fi un tânăr antreprenor, în ce domeniu ați investi?
Donald Trump: Aș alege sectorul imobiliar. A fost prima mea alegere acum mulți ani și rămâne aceeași și acum.

 

Cine este Donald Trump

Donald Trump s-a născut pe 14 iunie 1946 în New York, iar tatăl său, Fred Trump, era unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe Coasta de Est a SUA. La vârsta de 13 a fost trimis la Acadamia Militară din New York. A urmat apoi cursurile universitare ale Facultăţii de Economie şi Comerţ Wharton din cadrul Universităţii Pennsylvania, fiind licenţiat în economie în anul 1968. S-a alăturat tatălui său în domeniul afacerilor imobiliare din Brooklyn.

Fratele său mai mare, Fred, a murit la vârsta de 43 de ani din cauza alcoolismului, un eveniment care i-a schimbat radical lui Donald Trump perspectiva asupra lumii. Trump spune că nu a consumat vreodată alcool, nu a fumat sau a luat droguri. În plus, a dezvăluit că preferă să nu dea mâna cu persoanele pe care le întâlneşte, fiind germofob.

Candidatul Republicanilor la Alegerile Prezidenţiale a povestit de multe ori că şi-a început afacerea în domeniul imobiliar cu ajutorul unui “mic împrumut” de la tatăl său, în valoare de 1 milion de dolari, înainte de a prelua afacerile familiei.

La începutul anilor 1970, Donald Trump a schimbat modul în care făcea afaceri tatăl său (care viza închirierea de locuinţe clasei de mijloc în cartiere precum Queens şi Brooklyn) concentrându-se pe proiecte imobiliare comerciale în zona Manhattan. Trump a reuşit să obţină credite de construcţii cu puţine garanţii, construind un imperiu în domeniul imobiliar şi în industria divertismentului.

Portofoliul său de proiecte imobiliare cuprinde: Hotelul Hyatt, Trump Tower, Trump Place sau Trump International Hotel. În industria casinourilor şi hotelurilor, omul de afaceri s-a confruntat cu probleme financiare şi a fost nevoit să ceară intrarea în insolvenţă.

Succesul său în afaceri l-a adus pe Trump în lumina reflectoarelor, ca star al reality-show-ului “The Apprentice”. Emisiunea a avut 14 sezoane şi ia adus lui Trump suma de $ 213 milioane de dolari. Magnatul imobiliar a scris câteva cărţi (inclusiv bestsellerul “The Art of the Deal”) şi deţine o companie care vinde mărfuri diverse de la obiecte vestimentare la apă îmbuteliată. Potrivit site-ului Forbes, averea sa este estimată la $ 3.7 miliarde de dolari, deşi Trump a insistat în repetate rânduri că valoreaza $ 10 miliarde.

Donald Trump a fost căsătorit de trei ori şi are 5 copii. Copii din prima sa căsătorie cu Ivana Trump sunt cei care îl ajută să conducă Trump Organization, deşi el este încă CEO al companiei.