Așa după cum știți, în Occident, colectarea separate a deșeurilor este o problemă pe care toată lumea o consideră de importanță capitală. Acolo, încă din școala primară se pune accentual pe cum se sortează deșeurile gospodăriei și cum sunt depozitate pentru ca acestea să meargă fiecare la destinația lor. Ce se reciclează la reciclări, ce trebuie stocat, după ce trece prin procesul de taratare, se așează în pubelele destinate acestui tip de gunoi. Și la noi se dorește același lucru, așa că dezbaterea a avut numeroase aspecte importante pentru orice cetățean.

La discuțiile moderate de Claudiu Șerban, azi, au participat Rareș Hopincă, city manager Sector 5, Sorin Velicu, director operaţional Romprest, Geanin Șerban, director executiv la Green Point Management și Virgil Munteanu, director executiv la Editura Evenimentul și Capital.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici:

Prezent la dezbatere, directorul operațional al uneia dintre cele mai serioase companii de salubritate, Romprest, Sorin Velicu a venit cu interesante precizări apropo de situația create prin obligativitatea purtării măștilor de unică folosință, măști care, acum, se regăsesc, uzate, nu numai prin pubele, ci chiar pe străzi. Important: aceste deșeuri nu prezintă vreun risc pentru sănătatea publică. ”Acestea măști se tratează precum deșeurile menajere, se ridică de la populație împreună cu fracția reziduală, și ajung, efectiv la depozitare. Aceasta este metodologia apropată de INSP , la începutul lunii aprilie”, a declarat Sorin Velicu. Așadar, nu trebuie să ne facem griji că aceste măști ar putea prezenta riscuri pentru populația României.

În context, directorul executiv al Green Point Management, societate care se ocupă profesionist de gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, Geanin Șerban a venit cu precizări importante: ”Există un paralelism între problema deșeurilor de ambalaj și cea a măștilor. Până la urmă este vorba tot de indiferența acestei societăți. Acum este puțina panică vizavi de măști, dar, probabil, peste vreo lună, pe nimeni n-o să mai deranjeze că vom vedea, în diferite locații, aceste măști aruncate.(…) Orice deșeu nu ar trebui să existe decât în locurile unde ar trebui să fie. (…) Societățile de salubritate trebuie să pună la dispoziția cetățeanului, așa cum face Romprest, infrastructura necesară pentru ca oamenii să se poată deberasa cât mai ușor de aceste deșeuri”.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.