Întâlnire importantă la Viena, soldată cu declarații mai degrabă îngrijorătoare. Șefii băncilor occidentale care controlează sistemele financiare ale țărilor din Europa de Sud Este s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul regiunii. În urmă cu mai mulți ani, imediat după debutul crizei din 2008, ei își luau angajamentul de a finanța în continuare economiile țărilor din regiune. Acum, riscurile pe care ei le văd sunt altele, de natură politică. Populismul politic și scandalurile de spălare de bani sunt principalele riscuri identificate.

“”Cred că ambele ar trebui să constituie o sursă de îngrijorare pentru Iniţiativa de la Viena. Această presiune populistă s-a răspândit în întreaga regiune. Dacă vom avea o recesiune mai serioasă, aceste chestiuni vor trece în prim plan. Şi sunt cu adevărat îngrijorat cu privire la acest aspect”, a declarat Erik Berglof, director la London School of Economics Institute of Global Affairs şi economist şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2009, citat de Agerpres.

La 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, sectorul bancar de la Tallinn şi până la Tirana şi de la Bratislava până la Brest-Litovsk este în continuare dominat de un grup de bănci occidentale în frunte cu băncile austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, băncile italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA, grupul francez Societe Generale SA şi cel belgian KBC Groep NV, care s-au grăbit să se extindă în regiune în speranţa că vor profita de recuperarea decalajului faţă de vest. Însă tocmai aceste relaţii transfrontaliere ar putea să se dovedească un veritabil călcâi al lui Ahile pentru dezvoltarea unor economii de piaţă în contextul în care sistemul bancar este mai interconectat ca niciodată. Fără parteneriatul ambelor părţi, directori de bănci occidentale şi decidenţi politici din est, sistemul financiar rămâne vulnerabil la crize.