Jenna Gaminde, purtătoare de cuvânt a GNS, a declarat că locuitorii ar fi înştiinţaţi imediat de sirenele sistemului de avertizare în caz de riscuri, desfăşurate în zonele joase din întreaga insulă, a relatat publicaţia locală Pacific Daily News.

Acest sistem de alertă, instalat din 2014, a fost conceput pentru orice tip de pericole, inclusiv tsunami, cutremure şi inundaţii.

‘Biroul nostru va fi informat de către armată şi va utiliza toate mijloacele de comunicare în masă pentru a trimite mesajul către public’, a declarat Gaminde, adăugând că oamenii ar trebui să urmărească mass-media locale pentru a afla mai multe informaţii de îndată ce aud sirenele.

Potrivit ziarului citat, militarii desfăşuraţi în insulă continua exerciţiile de antrenament pentru contracararea ameninţărilor din partea Coreii de Nord, iar nivelul de alertă nu s-a modificat deocamdată.

Potrivit Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA), o organizaţie neguvernamentală consacrată obţinerii de sprijin public pentru sistemele antirachetă ale SUA, insula Guam este acoperită de un scut antirachetă dislocat permanent la baza aeriană Andersen, între care sistemul THAAD şi sistemul de radare AN/TPY-2.

Phenianul a anunţat săptămâna aceasta că planul său pentru lansarea unui atac cu rachete intermediare înspre Guam va fi finalizat la mijlocul lunii august şi că declanşarea sa va depinde de o hotărâre a liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Planul Coreii de Nord de a ataca Guam intervine după ce preşedintele american Donald Trump declarase marţi că dacă Phenianul continuă să ameninţe SUA, el se va confrunta cu ‘foc şi furie cum n-a mai văzut lumea’ până acum. AGERPRES