Astfel, au fost depistate 155 de persoane care desfăşurau activităţi fără a avea contracte individuale de muncă. 

"În perioada 27 – 30 iulie 2016, Inspecţia Muncii a desfăşurat Campania Naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor şi a derulat acţiuni de control, cu caracter inopinat, pentru combaterea riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Au fost controlaţi 1.413 angajatori, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.714.000 de lei şi 155 de persoane au fost depistate că desfăşurau activitate fără a avea contracte individuale de muncă", se arată în comunicatul instituţiei. 

Potrivit sursei citate, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 665 de angajatori cărora le corespunde un număr de 25.921 de lucrători, fiind aplicate 240 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.023.500 de lei din care 870.000 de lei pentru muncă la negru. La 8 angajatori s-au identificat peste 5 persoane fără contracte individuale de muncă încheiate, situaţii pentru care au fost înaintate propuneri de cercetare penală. 

De asemenea, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi 747 angajatori, inspectorii aplicând 1.229 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 690.500 de lei, din care 1.074 de avertismente şi 155 de amenzi. În cadrul acestor controale au fost constatate 1.332 de deficienţe, fiind dispuse 2.136 de măsuri obligatorii în ambele domenii de competenţă cu termene concrete de realizare pe care inspectorii de muncă le vor urmări modul de realizare. 

'Din respect pentru lucrătorii şi angajatorii în construcţii, care au nevoie de un cadru legal în care să-şi desfăşoare activitatea, mai ales în această perioadă dificilă a anului datorată în special caniculei, am acţionat la nivel naţional, pentru a preveni accidentările prin căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Cum construcţiile fac în plin sezon casa bună cu munca la negru Campania de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată a vizat angajatori care au însumat circa 26.000 de angajaţi. Un contract de muncă legal şi o evaluare corectă a riscurilor de accidentare cu măsuri adecvate asigură pe termen lung securitate şi sănătate în muncă dar cel mai important, salvează vieţi', a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 AGERPRES