Singura soluție disponibilă pentru combinatul vâlcean Oltchim a fost decisă: intrarea în insolvență. De altfel, așa cum am arătat în articolul despre Oltchim din numărul trecut, privatizarea nu mai poate fi o soluție viabilă, în condițiile în care compania are datorii de peste 600 milioane euro și un necesar de investiții de 230 milioane euro. Și orice soluție, inclusiv insolvența, va trebui să implice statul român.

Partea bună a deciziei este că acum se cunosc etapele ce urmează să aibă loc. Consiliul de Administrație al Oltchim, prin noul președinte Nicolaie Turdean, va depune cererea de deschidere a procedurii de insolvență, iar tribunalul are cinci zile la dispoziție pentru un răspuns. Consiliul de Administrație are și propunerea de administrator judiciar, respectiv consorțiul format din Rominsolv și BDO Restructuring. Dacă tribunalul va aproba cererea și va desemna ca administrator judiciar consorțiul propus, va urma o perioadă de 45 de zile în care să se vină cu un raport detaliat al situației Oltchim și cu propuneri legate de restructurare.

Datorii șterse și disponibilizări

„Oltchim trebuie să supraviețuiască, chiar dacă va rămâne o companie de doar 30%-40% din cea de astăzi“, spune Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, care subliniază că cel mai important lucru este ca societatea să se salveze de la faliment. Este prematur să vorbim despre ce soluții pot fi găsite, mai ales că procedura de insolvență va dura cel puțin un an. Dar este la fel de clar că printre măsurile ce urmează a fi luate vor fi și ștergeri de datorii din partea creditorilor, în special a statului, vor avea loc și lichidări de active, în principal cele care nu sunt legate de activitatea de bază, dar și disponibilizări de personal.

Premierul Victor Ponta spune că se dorește o insolvență după „modelul Hidroelectrica“, care se dovedește a fi una de succes. Din păcate, premierul uită că Oltchim funcționează la doar 15% din capacitate, iar problema furnizorilor de materie primă este foarte greu de rezolvat. „Pe acest tip de model vrem o restructurare prin care să rămână toate părțile viabile din Oltchim, cu un număr cât mai mare dintre cei care lucrează, să avem acel investitor serios de data asta, care să poată prelua de la stat Oltchimul, asigurând funcționarea pe termen lung și, implicit, locurile de muncă“, spune el.

Deocamdată, nu ne putem da seama cât de atractiv va fi combinatul după ce se va fi încheiat restructurarea prin insolvență. Pentru că nu se știe cât de mult vor fi creditorii dispuși să taie din datorii și nici de unde vor fi luați banii necesari investițiilor (cele de mediu sunt obligatorii pentru a putea continua activitatea). „PCC sprijină decizia statului român, cred că este singura soluție posibilă pentru a salva compania“, spune Wojciech Zaremba, șeful PCC, acționar minoritar al Oltchim, care își arată și disponibilitatea de a participa la procesul de administrare și dorește să colaboreze cu statul român pentru a găsi cele mai bune soluții.

Cotația bursieră a Oltchim s-a prăbușit cu 15% la momentul revenirii în ringul bursier, care a coincis cu  publicarea deciziei de intrare în insolvență. Cel mai probabil, cotația o să mai scadă, cel puțin până în momentul în care se va vedea ce măsuri urmează a fi luate. Din păcate, însă, pentru o bună parte dintre cei 3.300 de angajați, restructurarea va însemna pierderea locului de muncă. _

Combinatul Oltchim trebuie să supraviețuiască, chiar dacă aceasta înseamnă că va rămâne o companie de doar 30%-40% din cea de astăzi.
Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv