Având în vedere că sarmalele în foi de varză sunt nelipsite de pe mesele românilor în cadrul sărbătorilor de iarnă și chiar și de Paște, există foarte multe rețete. Cele mai cunoscute sunt sarmalele cu carne tocată de porc sau în combinație cu carnea tocată de vită.

Rețetele sunt în mare parte asemănătoare dar, ținând cont de tradițiile din fiecare zonă și de tradițiile fiecărei familii, acestea pot să difere puțin. Totuși, pentru ca sarmalele să iasă super delicioase trebuie să nu uitați de acest ingredient secret – slănina. Aceasta poate fi înlocuită cu kaiser, ciolan afumat, cârnați sau costiță.

În cazul în care nu știti ce rețetă de sarmale să faceți, savoriurbane.com a oferit deja o rețetă care să fie pe gustul tuturor – sarmale cu carne tocată de porc, învelite în foi de varză murată, cu fâșii de carne de porc crud, afumătură și puțin bulion.

De ce ingrediente ai nevoie

Potrivit site-ului mai sus menționat, pentru sarmale de porc în foi de varză murată vei avea nevoie de 500 de grame de carne tocată de porc, care să fie mai grasă, o ceapă medie tocată, 50 grame de orez, o lingură de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce și două verze murate medii.

În plus mai este nevoie de două linguri de ulei, o ceapă tocată, crenguțe de cimbru uscat, o foaie de dafin, 250 grame de piept crud de porc cu șoric, 250 grame afumătură, 500 ml suc gros de roșii sau bulion.

Pentru servire puteți apela la smântână, ardei iuți, mămăligă sau pâine.

Sfaturi pentru sarmale reușite

Potrivit sursei anterior menționate varza murată ar trebui să nu fie prea acră sau prea sărată. În cazul în care nu vă convine gustul ei, puteți să o limpeziți cu apă rece, foaie cu foaie. Frunzele mici din centru se vor toca și se vor pune la fundul și suprafața oalei.

Carnea pentru sarmale ar fi bine să fie una mai grasă deoarece grăsimea face sarmaua fragedă.

Modelarea sarmalelor se face și ea după preferințe – mai mari sau mici. De multe ori foile de varză dictează dimensiunea sarmalelor.

Clădirea sarmalelor în oală nu se face după o regulă fixă. La fundul oalei se pune un strat de varză acră tocată (merg acolo și cotoarele decupate de la frunze), câteva rămurele de cimbru uscat și o ceapă tocată.

Sursă foto: Savoriurbane.com