Cu cei până în 200 de oameni aflați în stare gravă, sistemul medical românesc face față deocamdată din punct de vedere al ventilatoarelor mecanice, aparate ce pot face diferența între viață și moarte.

Un grup de specialiști de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Facultatea Construcții de Mașini, a creat un prototip de ventilator mecanic care ar putea să fie folosit în timpul pandemiei COVID-19, scrie Gazeta de Cluj.

Decanul Facultății transmite că: ”Ideea a pornit de la necesitatea de a susține sistemul medical în cazul epidemiei de Coronavirus moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive, din spitalele din România”

Ventilatorul se bazează pe un balon manual de resuscitare care este disponibil în comerț și are o acționare mecanică. Acesta a fost fabricat prin intermediul componetelor realizate prin tipărire 3D în laboratoarele universității.

Se intră în procedura de omologare

”Aparatul a fost testat și în prezent se pot controla și regla cel puțin trei funcții vitale de respirație. În această etapă, este necesară o evaluare a acestui ventilator și derularea rapidă a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunătăți prototipul și a-i crește funcționalitatea prin adăugarea componentelor periferice și integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului. Prototipul nu concurează produsele medicale de acest tip realizate de firmele consacrate ci reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor legate de această criză majoră”, a mai declarat Decanul.

Ventilatorul mecanic creat este foarte eficient, Nicolae Bâlc, decanul Facultății explică „dotările” acestei aparaturi: ”Cel puțin trei parametrii principali pot fi controlați precis: frecvența de respirație, între 8 și 20 de respirații pe minut, volumul aerului care va fi pompat în plămânii pacientului în funcție de greutatea acestuia și al treilea parametru important, raportul dintre timpii de inspir și expir. Toți acești parametrii pot fi vizualizați de către medic prin intermediul display-ului de unde se pot și seta valorile pentru fiecare parametru”.