Grupul olandez ING urmează să vândă divizia de private banking din Elveţia către banca Julius Baer, pentru 520 milioane de franci elveţieni (344 milioane de euro).

„Vânzarea activităţilor de private banking din Elveţia arată că programul «back to basics» progresează (…) Această tranzacţie, precum şi vânzarea recentă a participaţiei deţinută la companiile joint-venture de asigurări de viaţă şi wealth management din Australia şi Noua Zeelandă subliniază angajamentul ING de a ne concentra pe mai puţine operaţiuni şi de a reduce complexitatea grupului”, a declarat, într-un comunicat transmis miercuri, directorul general executiv al grupului olandez, Jan Hommen.

Vânzarea diviziei de private banking din Elveţia va genera un profit net de 150 milioane euro pentru ING şi va elibera capital de 200 milioane euro, potrivit estimărilor grupului.

Julius Baer este a treia mare bancă de wealth management din Elveţia şi va achita în cash contravaloarea tranzacţiei, iar achiziţionarea activelor ING se încaderază în eforturile companiei de a-şi consolida poziţia pe piaţa locală, dominată de giganţii UBS şi Credit Suisse.

ING şi Julius Baer aşteaptă avizul autorităţilor pentru încheieera tranzacţiei şi se aşteaptă ca vânzarea să fie finalizată în primul trimestru al anului viitor.

Banca elveţiană anticipează că preluarea operaţiunilor ING va genera economii de 35 de milioane de franci, iar noile active integrate în companie vor genera profit începând din 2011.

Totodată, Julius Baer estimează că va controla active în valoare totală de 160 miliarde de franci elveţieni după încheierea tranzacţiei.

Divizia de private banking a ING din Elveţia administrează active de 10 miliarde de euro. Excluzând aceste operaţiuni, ING Private Banking controlează active de 48 miliarde euro la nivel mondial, are 65.000 de clienţi şi 1.500 de angajaţi.

Grupul olandez a anunţat, la sfârşitul lunii septembrie, că urmează să vândă participaţiile la subsidiarele de asigurări de viaţă şi wealth management deţinute în joint-venture în Australia şi Noua Zeelandă către compania ANZ, pentru 1,1 miliarde de euro.

În plus, ING discută vânzarea operaţiunilor şi activelor de private banking din Asia, de asemenea în cadrul programului „back to basics”, prin care urmăreşte să se concentreze pe afacerile din ţările Benelux (Belgia, Olanda, Luxembourg) şi Europa Centrală şi de Est.

„Subsidiarele ING Private Banking din Benelux şi Europa Centrală şi de Est rămân divizii ale ING”, se arată în comunicatul citat.

SURSA: Mediafax