Renumitul medic Virgil Musta, cel care a tratat cei mai mulți români din Timișoara afectați de infamul coronvirus, deține clinica privată Profilaxis din Timişoara împreuna cu dr. Ioan Musta. Acesta este unul dintre cei mai apreciați gastroenterologi al Spitalului Clinic Municipal de Urgență din Timișoara.

Una din policlinicile de top din Timișoara

„SC M-Profilaxis SRL isi propune sa fie una din policlinicile de top din Timisoara prin calitatea si diversitatea serviciilor medicale oferite clientilor, precum si prin numarul de persoane care sa beneficieze de aceste servicii. SC M-Profilaxis SRL este una dintre cele mai cunoscute societati in domeniul serviciilor medicale din Timisoara.

Infiintata in septembrie 1998, Policlinica „Profilaxis” poarta numele ideii ce calauzeste intreaga activitate a policlinicii si anume profilaxia, adica prevenirea imbolnavirilor”, este scris pe site-ul clinicii private.

Mesajul lui Ioan Musta către medicii de familie

În actualul context pandemic cauzat noul coronavirus, medicul Ioan Musta a lansat un apel de responsabilitate și rațiune la adresa medicilor de familie, potrivit banatulazi.ro

„Așa cum am promis,revin cu câteva observații legate de medicina de familie. Îmi aduc aminte, încă din copilarie, că într-o comunitate redusă (cum era mediul rural) persoanele importante erau popa, medicul, profesorul, milițianul și eventual câte un secretar de partid. Aș spune chiar că, popa și medicul, beneficiau de un respect suplimentar din partea celorlalți, normal, pentru că tuturor le era frică de boli și de Dumnezeu (chiar dacă, atunci, comunismul și religia erau noțiuni divergente).

Nu știu dacă și astăzi au rămas aceleași modele umane. Poate au fost înlocuite cu concetățenii noștri, care au palate, pleacă la muncă ”cinstită” în străinătate și ne onorează cu prezența și civilizația lor de sărbători. Poate avem ca model un investitor privat (legat sau nu de sfera politicului), ce-și plimbă Mercedesul pe ulița satului și etalează mândru Rolexul și costumul de firmă obținute tot din muncă ”cinstită”.

Medicul de atunci avea noțiuni de epidemiologie, de medicină internă, de chirurgie, se deplasa la domiciliu și de multe ori era nevoit să rezolve cazuri care, astăzi, sunt rezolvate la nivel de specialiști. Era nevoit să facă toate astea pentru că în vremurile de atunci, lucrurile se mișcau mai încet, nu beneficia de toate avantajele ”evoluției”, telefoane mobile, rețele de socializare, protocoale de lucru, internet etc.

Nu numai că avea noțiuni medicale din toate specialitățile, dar cunoștea și oamenii din comunitate, le cunoștea viciile, știa cât erau de curați și unde erau posibile focare de infecție.

Medicul de atunci este medicul de familie de azi, fie că se găsește într-o comunitate rurală sau într-o zonă limitată din oraș.

Termenul de medicină de familie este foarte bine ales pentru că, în mod normal, el trebuie perceput ca făcând parte din familia ta, cunoaște mai mult decât bolile tale, cunoaște obiceiuri, secrete, lucruri ce țin de intimitatea personală.

Într-o societate normală, medicina de familie, ocupă locul pe care îl merită în societate. Ea reprezintă baza piramidei sistemului sanitar. Din păcate, de cele mai multe ori, nu vedem decât vârful piramidei, acea mulțime de profesori, multiplicați la xerox în ultimele decenii”, a transmis Ioan Musta.