La data de 1 martie 2020, au fost transferați în aceeași facilitate și ceilalți doi cetățeni români, membri ai echipajului, care rămăseseră inițial pe vas, urmând să fie supuși unei perioade suplimentare de carantină de 14 zile. Cu privire la cei doi cetățeni români infectați spitalizați în Japonia în urma testării pozitive cu COVID-19, MAE precizează într-un comunicat că starea lor de sănătate este în continuare bună.

Ambasada României la Tokyo menține legătura cu autoritățile locale competente și cetățenii români afectați, acordând asistență consulară în limita competențelor legale.

Trei cazuri confirmate în România

În țara noastră, până în prezent, 3 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care o persoană a fost declarată vindecată după ce testele realizate conform procedurilor medicale au fost negative. De asemenea, în centrele de la București, Timișoara și Cluj-Napoca au fost analizate și alte probe de la persoane care s-au întors din țările afectate sau au avut contact cu persoane posibil purtătoare ale virusului, însă toate au ieșit negative.

În continuare, la nivel național sunt în carantină în centre instituționalizate 52 persoane, iar 8.167 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. În cursul zilei de duminică, la TelVerde dedicat informării despre noul Coronavirus, s-au primit 646 apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă și cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecțiuni. Totodată, la numărul unic pentru preluare a apelurilor de urgență 112 au fost primite 80 apeluri. Atât numărul apelurilor la TelVerde, cât și numărul apelurilor la 112 au scăzut față de zilele trecute.

În contextul prevenirii și combaterii infecțiilor cu noul coronavirus – COVID – 19, grupul de suport tehnico-științific constituit la nivel guvernamental monitorizează atent situația din România, dar și evoluția fenomenului în celelalte țări în care au fost confirmate cazuri.

La nivel global, coronavirusul a ajuns în 67 de țări și teritorii, mai multe țări înregistrând o creștere a cazurilor confirmate. Până acum, peste 3.000 de persoane au murit în întreaga lume și peste 89.000 au fost infectate, majoritatea în China.