Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, decretul care prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor.

Mai exact, aceștia pot reduce timpul de muncă cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă. Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială. 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 2 aprilie 2021, următoarele decrete:

Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecție socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă (PL-x 82/08.02.2021)”, informează Administrația Prezidențială.

De menționat este faptul că, pe data de 10 martie,  Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

„Art.1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”, arată un amendament admis din raportul comisiei de muncă la proiectul de lege adoptat de Cameră.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul 

În ceea ce privește motivarea amendamentului, potrivit documentului, activitățile mai multor operatori economici au fost reduse drastic în pandemie. În acest context, pentru a se menține contactul forței de muncă, un program mai flexibil este o soluție.

„S-a constatat ca in perioada starii de alerta/urgenta datorata epidemiei de COVID-19, activitatile entitatilor economice, organizate in conditiile legii, au fost reduse cu mai mult de 50%. Din aceasta cauza, pentru a mentine totusi contactul fortei de munca cu angajatorii, precum si faptul ca alte state au flexibilizat aceasta masura chiar pana la 100%, apreciem ca este necesara extinderea masurii de reducere a activitatii de la 50% pana la cel mult 80%”, arata motivarea amendamentului.

Pe lângă decretul semnat pentru promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 211/2020, Klaus Iohannis a mai semnat încă un act normativ, tot vineri.

„Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale doamnei chestor de poliție Rotaru Luminița din Ministerul Afacerilor Interne”, mai arată Administrația Prezidențială.

Sursa foto: INQUAM Photos