Este vorba despre declaraţia 112, legată de personalul aflat în şomaj tehnic. Mai exact, angajatorii nu au specificat perioada în care personalul s-a aflat în şomaj tehnic şi din această cauză mai multe persoane au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Răspunsul CNAS survine în urma mai multor sesizări, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în şomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat.

„În urma sesizărilor primite la CNAS, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în şomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deşi angajatorii au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, facem următoarele precizări: CNAS gestionează fondurile provenite din contribuţiile la sănătate colectate de ANAF.

Mai exact, CNAS importă în SIUI datele de la ANAF, care primeşte de la angajatori Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, reglementată prin Ordinul comun al ministrului finanţelor publice, al ministrului Muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului Sănătăţii nr. 1942/979/819/2020”, se arată în comunicat.

Contribuție zero la sănătate

Totodată, CNAS a mai precizat că în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în şomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat „cu contribuţie zero la sănătate”.

„Este mai mult decât regretabil că cei care întâmpină deja neajunsuri cauzate de faptul că au fost nevoiţi să intre în şomaj tehnic trebuie să suporte acum şi piedici în accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. Este obligaţia noastră să asigurăm accesul la servicii medicale. De aceea, deşi această problemă nu a fost generată de casele de asigurări de sănătate sau de sistemul informatic al CNAS, încercăm să identificăm cele mai bune soluţii împreună cu colegii din ANAF pentru ca oamenii să nu se mai confrunte cu situaţia de a nu putea beneficia de serviciile medicale necesare”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Reglementările din sistemul de sănătate susțin o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate şi nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuţiei îşi pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăţi a contribuţiei.

Pentru a rezolva această problemă, CNAS precizează că o modalitate ar fi depunerea declaraţiilor rectificative de către angajatori.

„Această nouă declaraţie dă posibilitatea ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept”, susţin reprezentanţii CNAS.