După ce a fost publicată în Monitorul Oficial în 14 august, Legea nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar a intrat în vigoare în 17 august.

Coșul minim de consum nu reprezintă o noutate

Noutatea constă în faptul că există o instituție care va calcula anual valoarea coșului minim și există o anexă ce stabilește metodologia de calcul a coșului. Instituția care va calcula anual valoarea coșului minim este Institutul Naţional de Statistică.

În acest context, din 2021, salariul minim se va calcula în baza coșului minim de consum pentru un trai decent.

Ce factori intră în calcul

Actuala metodologie stabilește o listă cu produsele sau serviciile de bază necesare unei familii și prevede ce cantitate este necesară. Trebuie menționat că metodologia nu prevede un preț.

De asemenea, un aspect pozitiv al proiectului este că acesta nu conține doar acele produse sau servicii strict necesare supraviețuirii, ci ia în considerare inclusiv nevoia de educație continuă a unui adult sau nevoia de vacanțe.

Trebuie menționat că la stabilirea valorii minime a coșului se va ține cont de o familie formată din doi adulți salariați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, și din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, respectiv 8 și 10 ani.

Ce majorări nu sunt posibile din cauza situației bugetare

Premierul Ludovic Orban a spus că este imposibilă o creștere anticipată a salariilor profesorilor din cauza situației bugetare.
„Faptul că nu putem de la 1 septembrie să ne permitem să facem creşterea anticipată se datorează situaţiei bugetare.

Şi sunt convins că foarte mulţi dascăli vor înţelege lucrul acesta pentru că, în astfel de perioade, toţi trebuie să fim un exemplu şi să arătăm că suntem solidari în faţa situaţiei dificile în care ne găsim.

Oricând ne va permite situaţia economică şi situaţia bugetară, vom aloca resursele bugetare către profesori, învăţători, cadrele didactice în general, astfel încât să aibă venitul meritat în conformitate cu activitatea”, a declarat Ludovic Orban, în debutul unei ședințe de Guvern.

Tot la începutul ședinței de Guvern că el respectă dascălii și că mulți i-au răstălmăcit cuvintele de la ultima sa declarație referitoare la ei.

„Din păcate, unii care nu sunt foarte atenţi la afirmaţiile mele au încercat să răspăruiască o declaraţie a mea.

Întotdeauna am respectat profesorii, întotdeauna am respectat cadrele didactice, după părinţi, sunt oamenii pe care i-am iubit şi i-am respectat cel mai mult şi care au contribuit cel mai mult la formarea mea.

A încerca să fie răspăruită o declaraţie a mea ca o declaraţie ofensatoare la adresa cadrelor didactice mi se pare contrară total faţă de atitudinea pe care am avut-o faţă de dascăli, faţă de cadrele didactice pe care, repet, îi respect”, a spus premierul.