Toți românii trebuie să știe ce se întâmplă cu aceste pensii. Potrivit datelor consultate de Ziarul Financiar, în urma scandalului Wirecard, cei şapte administratori de pensii private din România, la care salariaţii români contribuie în fiecare lună în mod obligatoriu cu o parte din salariul brut pentru a le fi administraţi banii pentru bătrâneţe, au publicat primele raportări trimestriale în baza noilor reglementări impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Publicarea raportărilor vine în contextul în care la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial norma ASF care obligă administratorii Pilon II la raportare tri­mestrială, şi nu semestrială cum era până acum.

Cei mai mari investitori ai bursei s-au mobilizat deja și au publicat deja investiţiile din T3/2020 precizează sursa citată.

Astfel, atât micii investitori, cât și salariații români vor fi mult mai liniștiți. Ei pot analiza mai des, sau ori de câte ori au nevoie,  care sunt companiile în care sunt investite fondurile de pensii Pilon II, cele care la decembrie 2020 aveau active de 75 de miliarde de lei.

Unde sunt banii de pensii

Datele consultate de ZF arată că la momentul actual NN Pensii are cel mai mare fond Pilon II. Mai exact este vorba despre active de 26 miliarde de lei şi cu un randament de 5,27% în 2020.

De menționat este faptul că, în lunile iulie, august şi septembrie ale anului trecut, NN Pensii a intrat în acţionariatul Prosus, din care face parte eMag, cu 127 milioane de lei şi a investit 97 milioane lei la procesatorul francez de plăţi Worldline şi 92 milioane lei la compania farmaceutică Grifola, arată datele din raportul trimestrial.

Acest lucru a fost confirmat și de Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, care a declarat că portofoliul NN conține emitenți recunoscuți în foarte multe domenii.

„Avem în portofoliu emitenţi recunoscuţi în domenii precum fintech, comerţ electronic, plăţi electronice sau sănătate şi emitenţi incluşi în indici bursieri precum cel de blue chip-uri al zonei euro EuroStoxx50.

Totodată, din punct de vedere al businessului lor, ne uitam la emitenţi cu expunere pe pieţe internaţionale dezvoltate cum este Europa de Vest sau regiuni cu creştere rapida, precum Asia sau America Latina, dar în egala măsură şi la piaţă local“, spune Andreea Pipernea, CEO NN Pensii.