Pandemia de coronavirus face ravagii în toată lumea, dar și în România. În țara noastră, zilnic autoritățile anunță mii de noi cazuri de îmbolnăviri. După ultimele cercetări ale specialiștilor, problemele încep să fie din ce în ce mai mari.

Informația despre Covid care dă totul peste cap

Au devenit publice două studii independente extrem de îngrijorătoare. Acestea demonstrează că virusul SARS-CoV-2 are o a doua ușă de intrare în organism, prin intermediul unei proteine care ajută la conexiunile dintre neuroni.

Cercetătorii dau peste cap tot ce știam până acum despre COVID-19. Virusul care provoacă COVID-19 intră în corpul uman prin intermediul unei proteine, denumită ACE2, care învelește numeroase celule din organism. Această proteină facilitează astfel accesul coronavirusului în celule.

Două noi studii, independente, realizate unul de Universitatea din Bristol, UK, celălalt de Universitatea Tehnică din München, Germania arată acum că virusul pandemic se folosește și de o a doua proteină pentru a pătrunde în celule, de această dată în cele nervoase.

Este vorba despre proteina Neuropilin-1, ce ajută neuronii să facă conexiunile corecte, dar care este folosită și de sisitemul sanguin al organismului, pentru dilatarea vaselor de sânge. Cercetătorii au fost surprinși să afle că virusul ajunge astfel prin intermediul creierului atât în sânge, cât și în sistemul nervos.

În momentul în care coronavirusul se lipește de această proteină, unii oameni simt mai puțină durere sau chiar nu mai simt deloc. Experții cred că noua descoperire va facilita, pe lângă dezvoltarea mai rapidă a unui vaccin anti-COVID, și descoperirea de noi tratamente împotriva durerilor cronice, în condițiile în care nu era atât de cunoscut rolul pe care Neuropilin-1 îl are în transmiterea durerii.

Interacțiunea virusului cu proteina Neuropilin-1 nu exclude infectarea organismului prin intermediul proteinei ACE2. De fapt, oamenii de știință cred acum că pacienții cu încărcătură virală mai mare, care dezvoltă formele mai grave ale bolii, suferă o expansiune a infecției prin ambele proteine, ceea ce produce infectarea mai multor organe într-un timp mai scurt, anunță science.sciencemag.org.