Un bun candidat pentru prima generaţie de console din lume este Magnavox Odyssey, lansată în 1972 – înainte cu trei ani de gama Pong dezvoltată de Atari. Vânzările Magnavox au fost de 300.000 de unităţi, surprinzător pentru un produs care nu putea nici măcar să scoată sunete.

Cu fiecare nouă generaţie de console, vânzările totale au crescut stabil. Industria era deja sus când Sony a lansat PlayStation în 1994. Marea inovaţie a Sony a fost că nu a ţintit cu această consolă copiii, ci tinerii de 20 de ani care crescuseră cu jocuri video.

Succesorul primei versiuni, PlayStation 2, rămâne şi astăzi cea mai bine vândută consolă produsă vreodată.

Astăzi industria este dominată de trei companii: Nintendo, Sony şi Microsoft. Au trecut şapte ani de când cele trei companii au mai lansat o nouă consolă. Acum, însă, trei noi produse sunt puse pe piaţă aproximativ în acelaşi timp. Wii U al celor de la Nintendo a fost lansat în noiembrie anul trecut şi în februarie, Sony a dezvăluit detalii despre PlayStation 4. Microsoft a confirmat luna trecută noua versiune a consolei sale Xbox.

Toate se lansează însă pe o piaţă tulbure. Jocurile destinate telefoanelor mobile, browserelor şi tabletelor cresc rapid, în timp ce vânzările de console au
carenţe.

SURSA: The Economist