India a depăşit pragul de 20 de milioane de cazuri de Covid-19. Autorităţile indiene spun că infecţiile au scăzut constant începând cu 30 aprilie, când au fost înregistrate peste 400.000 de cazuri. Însă experţii sunt de părere că numărul deceselor şi cel al cazurilor sunt subraportate.

Marţi, au fost anunţate 355.832 de contaminări pentru ultimele 24 de ore.

În capitala Delhi, criza de oxigen nu dă semne de atenuare şi oamenii se zbat pentru a primi tratament. Oraşul a raportat că 448 de oameni au murit luni.

Guvernul din Delhi a spus că doreşte ca armata să conducă unităţile de îngrijire Covid şi unităţile de terapie intensivă.

India produce mii de tone de oxigen zilnic

Arvind Kejriwal, prim-ministrul Delhi, a declarat în repetate rânduri că oraşul nu primeşte suficient oxigen din partea guvernului federal, care alocă cote de oxigen statelor. De cealaltă parte, oficialii federali neagă existenţa unui deficit şi spun că problemele au apărut din cauza transportului, susține news.ro.

India produce mii de tone de oxigen zilnic, dar unii experţi spun că această criză de aprovizionare este cauzată de o lipsă de investiţii în reţelele de distribuţie. Spitalele din Delhi au recurs la trimiterea de mesaje SOS pe reţelele de socializare pentru a-şi asigura stocul.

Oficialii au fost îndemnaţi şi să găsească mai multe locuri pentru incinerări, având în vedere că morgile şi crematoriile sunt suprasolicitate.

Campania lentă de vaccinare anti-Covid a agravat criza

În ciuda faptului că India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, aici există un deficit de provizii. Începând cu luna ianuarie, doar 10% din populaţia de aproximativ 1,3 miliarde de locuitori a primit o doză de vaccin şi doar circa 2%, două doze.

Directorul executiv al Serum Institute din India, cel mai mare fabricant de vaccin din lume, a avertizat că deficitul va dura mai multe luni. Adar Poonawalla a declarat pentru Financial Times că institutul a fost defăimat pe nedrept pentru lipsa de rezerve.

Oficialii sanitari au spus că Delhi se numără printre statele unde contaminarea cu SARS-CoV-2 dă semne că încetinire. Datele raportate de guvern arată că numărul cazurilor scade şi în cel mai afectat stat, Maharashtra, precum şi în statele din nord Punjab şi Uttar Pradesh.

Autorităţile sanitare sunt de părere că această scădere trebuie susţinută de măsuri de izolare la nivel de districte şi de stat.

Experţii susţin că lipsa testărilor şi faptul că mulţi pacienţi mor acasă fără să fie văzuţi de medici înseamnă că ratele infecţiilor şi deceselor sunt de fapt mult mai mari decât cele raportate.