Controversata afacere Salve ia  amploare. Dovedirea primei mari minciuni nu pare să fi avut niciun efect asupra lor. De pe la jumătatea anului trecut, cei de Salve anunţau că “vor face reforma sănătăţii”.Responsabilii cu spălarea creierilor anunţau că noua lege a sănătăţii va intra în vigoarea cel mai târziu la începutul lui 2012.Zeci de mii de oameni au plătit câte 65 de lei pentru a înscrie în cursa pentru comisioanele de la companiile de asigurări. Ideea era că noua lege a sănătăţii va înlocui Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu companii private de asigurări.
Mai departe, asigurătorii ar fi urmat să intre într-o cursă nebună după clienţi iar aceşti clienţi ar fi fost oferiţi tocmai de cei din cadrul Salve. Cum asigurătorii ar fi plătit un comision pentru fiecare contract, membrii Salve ar fi urmat să se îmbogăţească. Numai că legea nu a apărut şi nici nu va apărea mai devreme de 2014 iar singurii care s-au îmbogăţit au fost cei din vârful piramidei. A urmat apoi Salve Card, un card de reduceri fără reduceri şi, din 25 aprilie, va fi Avita International.

Seamănă şi chiar răsare

După cum se poate vedea în imaginea din text, culorile folosite de salve pentru Avita sunt exact aceleaşi cu cele din sigla Aviva. În plus, dimensiunile siglei sunt aceleaşi iar plasarea semnului de marcă înregistrată este identic ca să punem la socoteală asemănarea evidentă de nume. Avita se presupune că va vinde produse naturiste bogate în vitamine şi va face, în stitulul consacrat de Salve şi “ cursuri de perfecţionare în nutriţie”.
Există însă două mari probleme dintre care una chiar serioasă. Produsele vândute nu par a fi analizate de niciun laborator de specialitate şi nici nu au avizul Ministerului Sănătăţii. În al doilea rand cursurile de specialitate nu se ştie de cine vor fi predate dar probabil că o vor face oameni care nu au niciun fel de legătură cu domeniul dacă ne uităm la experienţele anterioarea ale CEO-ului cu iz penal Călin Donca Oncioiu.

Ţepari, ţepari şi iar ţepari

Interesant este că cei de la Salve, printr-un broker căruia între timp i-a fost ridicat avizul de funcţionare, au avut în trecut afaceri cu cei de la Aviva. “ Mergeau peste tot şi propunea afaceri grandioase şi complexe.
Doreau de cele mai multe ori asigurări de viaţă personalizate, branduite pentru membrii lor. Aşa s-a întâmplat şi la Aviva în urmă cu doi ani. Ulterior s-a dovedit a fi totul o ţeapă. Au încheiat asigurări fictive cu zecile de mii, au plătit o lună două din banii lor şi după aceea adio. Gaura a fost de câteva milioane bune de euro.”, spune o persoană apropiată situaţiei. Reţeta bazată pe asigurări fictive a mai fost aplicată şi în cazul altor companii cum ar fi Generali Asigurări.
De altfel, datele personale ale membrilor Salve(în primul rând CNP-ul) reprezintă bunul cel mai de preţ care îi intertesează pe coordonatorii afacerii. Posesorii acestor date se pot trezi oricând că au cumpărat o asigurare, o maşină sau chiar că au făcut un credit fără să ştie.
Acesta este riscul cel mai mare la care se expun cei care aleg să se înscrie în Salve. Istoricul CEO-ului cu iz penal Oncioiu este plin de proiecte piramidale care se ocupau cu dezvoltarea profesională, care s-au învârtit în zona asigurărilor şi care s-au dovedit a fi pierzătoare pentru majoritatea membrilor. Oncioiu şi ai lui nu au vândut nciodată ceva concret.

Cardul de reduceri fără reduceri

Firma a lansat şi un card de reduceri la servicii medicale. „Pentru doar 130 de lei ai reduceri de până la 90% la cabinete din toată ţara şi, în plus, dacă convingi alţi oameni, primeşti un bonus“, arată prezentarea. Capital a sunat la aproape toate cabinetele din Bucureşti la care se presupune că ar funcţiona cardul, iar răspunsul a fost, în cel mai bun caz, că au auzit de Salve, dar despre reduceri nici nu se pune problema.
Un sistem piramidal
Dacă îi suni pentru a fi cooptat în afacere îţi vor spune că “au făcut reforma pensiilor” iar acum vor “să facă reforma sănătăţii” şi tu vei fi parte în acest plan şi, în plus, ai ocazia să câştigi bani frumoşi.
Dacă îi contactezi pe cale oficială pentru o poziţie în legătură cu afacerea lor îţi spun că “ sunt o companie care, potrivit codului CAEN se ocupă de instruire. O companie care nu are nicio legătură cu partea de asigurări de niciun fel”. Ce este până la urmă afacerea Salve? La bază, nimic mai mult decât un sistem piramidal în toată regula, la vârf o afacere din domeniul financiar de care nu au fost străine nici personaje importante din lumea asigurărilor dar şi un fost ministru al muncii. Capital a stat de vorbă cu cei care conduc această afacere la cel mai înalt nivel dar a căutat şi legăturile acestora cu lumea asigurărilor din România. Reporterul Capital a fost, mai întâi, un simplu cetăţean care vrea să facă parte din Salve Club şi, mai apoi, un ziarist care vrea să afle mai multe despre felul în care funcţionează sistemul.
A fost tratat total diferit în cele două ipostaze. Pentru a deveni parte în Salve Club nu trebuie să faci mare lucru. Este de ajuns să suni la unul dintre sutele de numere postate de alţi membri pe internet. Îţi vor explica pe larg cum Salve Broker de Pensii a fost cel mai important jucător în reforma pensiilor, cum Fincop Broker de Pensii( broker care are leg[turi cu grupul ) a fost premiat ca principalul jucător în domeniu. Îţi vor prezenta zeci de documente care atestă perfecta legalitate în care îşi desfăşoară activitatea.
Mai departe, vei afla că pentru a participa la afacere trebuie să plăteşti prin virament bancar aproximativ 65 de lei dar că aceşti bani îţi vor veni rapid înapoi dacă reuşeşti să convingi un număr suficient de persoane care să adere la afacere. În cel mai pur stil utilizat şi de alte scheme piramidale  ţi se va spune că dacă reuşeşti să convingi alte zece persoane vei fi promovat la nivelul de coordonator( o altă treaptă a piramidei) şi vei primi pentru fiecare adeziune o sumă de bani.
La rândul lor, cei cooptaţi de tine vor convinge alte şi alte persoane pentru ale căror adeziuni vei fi, de asemenea, recompensat. Din formulă nu lipsesc nici întâlnirile pline de optimism, reţetele de succes în viaţă sau elementele consacrate de psihologie motivaţională. Nimic mincinos doar foarte mult exagerat.  

Au minţit

“Când va apărea Legea sănătăţii, probabil anul acesta sau în ianuarie, vom merge cu adeziunile la companiile de asigurări. Vă daţi seama cum ne vor trata când vom veni cu două milioane de potenţiali clienţi. Companiile vor plăti un comision pentru fiecare adeziune în parte iar o parte din acest comision va ajunge şi la dumneavoastră”,  ne spunea la finele anului trecut  o doamna memebră a Salve.
La insistenţele noastre, mai mult şoptit, ne dă şi câteva  nume de companii doritoare cu care înţelegerile “ sunt aproape sigure”. Între timp, după cum se ştie, legea sănătăţii a fost amânată iar liberalizarea pieţei se va face, dacă se va face, cel mai devreme din 2014. Cei de la Salve au minţit.

Cultul personalităţii: omul din vârf, inginerul, finanţistul, filantropul, marele speculator

Despre cel mai important om din afacere membrii Salve vorbesc cu adulaţie. Peter Kristofovic sau “Peter K”, cum îi spun oamenii din clubul Salve, este un om inteligent, un finanţist cu renume în Slovacia, al 23-lea cel mai bogat om din ţara sa. Noi nu l-am regăsit în niciun top din Slovacia. Cel puţin nu sub acest nume. "Peter K" va ţine o conferinţă în România în luna ianuarie. Până atunci, Capital a obţinut, în premieră, o descriere a “liderului maxim“, realizată de omul său de bază din România, directorul Salve, Călin Donca Oncioiu.
Felul în care Oncioiu îl descrie exprimă o evidentă dorinţă de exagerare.
Lui Kristofovic i se construieşte un adevărat cult al personalităţii. O imagine vecină cu perfecţiunea. Şi alţi “finanţişti” sau “speculatori de prestigiu” au mai încercat să-şi construiască o asemenea imagine care, într-un final, s-a dovedit a fi doar un instrument de manipulare. Sorin Ovidiu Vântu ar putea fi un exemplu concludent în acest sens. Sau, de ce nu, Bernard Madoff.
Dar iată cum este descris Peter K de către omul său de bază din România, Călin Donca Oncioiu: “ Din ceea ce eu cunosc, domnul inginer Peter K şi-a început activitatea în urmă cu 19 ani, la numai 21 de ani, în Germania , intermediind asigurări de viaţă în sistem MLM, prin una din cele mai bune companii de brokeraj de acolo. Apoi, după 4 ani, a plecat în Slovacia, ţara sa natală, şi a deschis prima lui companie în domeniul financiar. De atunci şi până acum, au trecut 15 ani de când are activităţi în mai multe ţări din Europa, ca Slovacia, Anglia, Cehia, Ucraina, România, Rusia.
În total, concernul Salve Group numără 11 companii pe diverse sectoare financiare, are peste un milion de clienţi şi undeva la 100.000 de colaboratori în toată Europa. În Slovacia este una dintre cele mai apreciate companii de brokeraj, în Ucraina este compania numărul 1 de brokeraj şi aşa mai departe.”
Donca mai susţine că “în 2008, Peter K a fost declarat, ca fiind omul de business al anului (n.r. informaţia neconfirmată), după succesul din reforma de sănătate din Slovacia şi implicarea sa în mai multe sectoare de activitate”.