Un incident a avut loc duminică, 14 martie, în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, la circa 48 mile marine de Sfântu Gheorghe.

Garda de Coastă a executat foc de avertisment prin utilizarea armamentului de la bordul navei

Totul a fost provocat de către un pescador sub pavilion Turcia, care desfăşura activităţi ilegale de pescuit, a anunţat luni Garda de Coastă. Poliţiştii de frontieră din cadrul acestei instituţii au fost nevoiţi să oprească nava din Turcia cu focuri de avertisment.

Pescadorul se afla la o distanţă de aproximativ 48 mile marine de localitatea tulceană Sfântu Gheorghe, iar pentru oprirea acestuia au fost nevoie de mai multe somaţii legale.

Puteţi vedea imagini din timpul intervenţiei accesând acest link.

Garda de Coastă explică incidentul: “Poliţiştii de frontieră de pe nava Gărzii de Coastă au efectuat somaţiile legale pentru oprirea ambarcaţiunii folosind mijloace radio, semnale optico-vizuale şi acustice.

Având în vedere că pescadorul vizat nu a răspuns somaţiilor, poliţiştii de frontieră au întreprins gradual demersuri specifice, constând în executarea de foc de avertisment prin utilizarea armamentului de la bordul navei. Menţionăm, că pe timpul acţiunii nu a fost rănită nicio persoană şi nu au rezultat pagube materiale.”

Garda de Coastă şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură strâng plasele de pescuit lăsate în urmă de pescadorul turcesc

Pescadorul cu pavilion turcesc a părăsit apoi zona economică exclusivă a României, iar poliţiştii de frontieră au informat Garda de Coastă din Turcia în vederea dispunerii măsurilor legale faţă de pescadorul turcesc. Poliţiştii de frontieră români au recuperat şi o parte din plasele de pescuit folosite de nava din Turcia.

“De asemenea, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi de recuperare a plaselor de pescuit, până în prezent fiind recuperate din mare un număr de 47 de plase de pescuit în lungime de aproximativ 50 metri fiecare, acţiunea urmând a fi continuată împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură”, se mai arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Potrivit sursei citate, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi pescuitul cu alte unelte sau scule neautorizate.

Sursă foto: Facebook, Garda de Coastă