De la lansarea campaniei la începutul lunii decembrie, inspirată de Slovacia vecină, au răspuns doar 22% din populaţie, faţă de un obiectiv iniţial de 60%. Procentajul de persoane care au răspuns la campanie reprezintă aproximativ 2 milioane de locuitori, conform agerpres.ro

În pofida acestei situaţii, „acesta este un pas important pentru a contracara pandemia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Rudolf Anschober, într-o conferinţă de presă.

Guvernul are în vedere stimulente pentru a spori participarea

Cele 4.200 de cazuri detectate în decurs de 10 zile s-ar putea să nu pară prea mult în comparaţie cu 2.000 până la 3.000 de contaminări identificate zilnic în centrele de testare obişnuite, dar „imaginaţi-vă dacă aceste persoane nu ştiau că sunt contagioase”, a subliniat ministrul din Austria, membru al Partidului Verzilor, care guvernează în coaliţie cu conservatorii.

De asemenea, participarea a fost extrem de redusă la Viena. Doar 13,5% dintre rezidenţi au mers să se testeze. În opoziţie, social-democraţii au denunţat o „muncă de amatori”, în condiţiile în care operaţiunea a fost marcată de probleme informatice.

O a doua fază de testare este programată pentru 8 ianuarie, însă de această dată guvernul are în vedere stimulente pentru a spori participarea, conform sursei menționate. În total au fost înregistrate 4.530 de decese în această ţară de 8,8 milioane de locuitori de la apariţia pandemiei.

Pandemia încinge războiul pârtiilor de schi în Austria

În timp ce Austria și Elveția doresc să-și păstreze stațiunile de schi deschise, Germania, Franța și Italia se tem de posibilitatea răspândirii virusului, așa că le vor închise. În joc sunt miliarde de euro, arată o analiză Der Spiegel.

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, concomitent cu creșterea ratei de răspândire a virusului Sars-Cov, dezbaterea europeană asupra sezonului de schi a evidențiat dezbateri despre intervenția statului. Și dacă celebrele stațiuni de schi din Europa pot sau nu să revină la „normalitate”. Germanii și francezii așteaptă măsuri și îndrumări de la guvernele lor. Elvețienii, în schimb, preferă ca statul să rămână în fundal.

Austria ar vrea să mențină deschise stațiunile montane care aduc venituri de miliarde de euro, în timp ce Italia a anunțat că vrea închiderea stațiunilor în toată Europa, cel puțin până după Crăciun și Anul Nou. Din cauza prețului mare care ar putea fi plătit de europeni: creșterea deceselor.

Germania, Austria, Elveția și țările care câștigă de pe urma stațiunilor de schi pun, pe o voce, aceeași întrebare: telescaunele, telecabinele și pârtiile de schi sunt compatibile cu măsurile necesare pentru a controla răspândirea covid? Premierul italian Giuseppe Conte consideră că nu, o poziție împărtășită și de Emmanuel Macron și de Angela Merkel. Pentru că se tem de repetarea „efectului Ischgl”, stațiunea de schi austriacă care, din cauza aglomerației din primăvară, a contribuit la răspândirea virusului în toată Europa.