Un nou război este pe cale să înceapă. Situație tensionată la nivel mondial

Christine Schraner Burgener, emisarul ONU pentru Myanmar, este de părere că situația din țară reprezintă un pericol uriaș și că oricând se poate transforma într-un război civil și o baie de sânge. Totuși,  China a respins ideea sacțiunii juntei miliare birmane. Ambasadorul chinez al ONU, Zhang Jun, a precizat că astfel de sancțiuni ar agrava situația.

“Cruzimea armatei este prea gravă şi numeroase organizaţii armate etnice îşi manifestă clar opoziţia, întărind riscul războiului civil la un nivel fără precedent”, a avertizat Christine Schraner Burgener, în cursul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate.

“O baie de sânge este iminentă”, a avertizat ea, subliniind că Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP) a identificat “536 de persoane ucise de juntă” de la lovitura de stat militară din 1 februarie.

Acesta a cerut revenirea la o tranziție democratică în Myanmar și a lansat un apel la calm și reținere. Cererea acestuia nu a fost însoțită de o amenințare cu sancțiuni, așa cum au făcut Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. În aceeași situație se află și Rusia. Țara condusă de Vladimir Putin a refuzat, la rândul ei, să condamne oficial puciul.

Riposta continuă

Având în vedere că țările nu au ajuns la un acord comun în ceea ce privește pedepsirea responsabililor de această situație, generalii continuă riposta sângeroasă. AAPP informează că, marți, opt persoane și-au pierdut viața după ce au fost împușcate de forțele de securitate. În același timp, câteva sute de persoane sunt date dispărute.

Amintim că Aung San Suu Kyi, lidera guvernului civil, a fost demisă și arestată la începutul acestui an. Una dintre avocatele ei, Min Min Soe a vorbit cu clienta sa prin videoconferință și apoi a declarat că aceasta pare sănătoasă și că arată bine la față.