Într-o analiză postată pe site-ul G4Media, Dan Tăpălagă comentează în termini destul de duri prestația de jurnalist a colegului său de la Digi 24, Cristian Tudor Popescu.

“CTP. Jurnalistul de formă, nu de fond

Îl admir sincer pe Cristian Tudor Popescu pentru capacitatea de a se fofila, de a-și apăra patronul, angajatorul sau mogulul, spuneți-i cum doriți, în momente critice cu aerul solemn că se zbate, totuși, pentru o cauză mai generoasă, pentru colegii ziariști atacați profund nedrept, pentru public, pentru principii.

Această tehnică remarcabilă am observat-o încă din 2010, când CTP era angajatul lui SOV. Mogulul tocmai fusese arestat și o armata de ziariști din presă i-au sărit în apărare. HotNews.ro a întocmit atunci un inventar sec al avocaților lui Vântu, care au umplut ecranele televizoarele să explice că prin arestarea mogulului s-a comis un abuz.

În treacăt fie spus, ar merita să revedeți lista numelor. Exercițiu util. Sunt tot ăia.

Maii inteligent, CTP nu s-a repezit să pupe inelul lui SOV. A împroșcat în numele democrației cu invective în direcția celor care au îndrăznit să expună armata avocaților lui Vântu din presă și politică.

Așadar, nu obediența și slugăricia jurnaliștilor care l-au curățat de scame pe fostul patron al Realității TV l-au deranjat atunci pe CTP. Ceilalți erau problema. Ceva mai subtil, nu s-a repezit să-l tămâieze pe SOV, dar i-a spurcat puțin pe adversarii lui.

”A face liste negre pe baza opiniilor exprimate public de niste oameni e un procedeu introdus in presa postdecembrista de latura, maculatura „Romania mare” in anii ’90. Nu pot fi de acord cu un asemenea procedeu specific presei din regimurile securist-dictatoriale. (Nu ma aflu pe aceasta lista, deci vorbesc de un principiu, nu de ceva ce m-ar afecta personal)”, scria CTP într-un editorial publicat în 2010 în ziarul Gândul.

Deci nu fondul problemei de la Realitatea TV l-a preocupat pe CTP, cum ar fi arestarea patronului sau starea jalnică a jurnaliștilor din trustul lui, ci chestiuni de formă, colaterale. Nu SOV era marea problemă, ci adversarii lui. Nu SOV era securist și dictator (deși se comporta execrabil cu ziariștii din redacție), ci jurnaliștii de la Hotnews.ro pe motiv că făceau liste negre. (Detalii în textul CTP și SOV)

Ei, bine, au trecut zece ani de atunci. Nimic esențial nu s-a schimbat în comportamentul lui CTP, doar angajatorul este altul, televiziunea Digi24.

Nici comportamentul nostru nu s-a schimbat. Nu mai scriem la HotNews.ro, ci la G4Media.ro. Am publicat un text în urmă cu câteva zile cu explicații despre situația de la Digi24, unde politica editorială se transformă vizibil, jurnaliști sunt concediați pe capete, tonul critic tot mai slab. Am încercat să explic de ce se întâmplă toate astea.

Textul a fost preluat pe pagina de Facebook a filosofului Mihai Șora, care postase anterior următoarea frază despre Digi24.ro: ”O televiziune care îl invită pe AltăÎntrebare în fața românilor merită să dispară”.

Această sancțiune drastică i-a oferit prilejul perfect abilului CTP să-și pună în mișcare strategia aplicată cu succes și în cazul SOV. Jurnalistul n-a simțit nevoia să se pronunțe pe fond, ci a trecut la atac împotriva celor au ridicat semne de întrebare în ce privește evoluția Digi24.

O frază anume rostită de CTP mi-a amintit de 2010: ”Sechelele astea de totalitarism, de bolșevism înfiorător… Cum poți să spui lucrul ăsta? – „Merită să dispară!”. Nici nu e cazul, există televiziuni care chiar sunt de propagandă feroce, pe față, fiecare în direcția ei. Putem spune că merită să dispară?”.

Iarăși, CTP discută forma, nu fondul problemei. Ca de obicei, deviază atenția publicului către aspecte nerelevante pentru dezbaterea mare pe o temă tot mai presantă: libertatea presei, aproape anihilată sub regimul Dragnea. Mă tem că bolșevismul e în altă parte, chiar sub nasul domnului Popescu, nu la Șora.

CTP garantează că atâta timp cât se află acolo, să nu ne facem griji, Digi24 e ok.

Oare?

Cercetați mai atent fondul problemei, domnule Popescu. Nu vă repeziți, riscați să repetați eroarea de acum zece ani. Dacă doriți să aprofundați tema, luați legătura cu jurnalista Digi24 concediată a doua zi după ce a dat exclusivitatea cu Viorica Dăncilă care a ratat întâlnirea cu Jean Claude Juncker pe Aeroportul Băneasa.

Mai multe detalii despre caz vă pot livra colegii de la Pagina de Media.ro

Ar fi un bun început. Ați putea continua cu alți jurnaliști puși pe liber. Ei v-ar putea ajuta să vă lămuriți din interior mai repede decât noi, ceilalți, cui profită schimbarea de macaz: lui Dragnea sau lui Tăriceanu?”, a comentat Dan Tăpălagă