Împotriva voinţei lor, locuitorii din 37 de cartiere din Madrid au intrat într-o nouă fază a restricțiilor de sănătate pentru a opri creșterea cazurilor de Covid-19.

Duminica aceasta, sute de oameni au demonstrat în 12 dintre aceste cartiere. Ei au denunțat măsuri nedrepte și discriminatorii.

”Măsură nedreaptă, care incriminează și segregă”

În prezent și timp de două săptămâni, 850.000 de oameni își pot părăsi cartierul doar pentru a merge la serviciu, pentru a duce copiii la școală sau pentru a merge la medic.

Măsuri de semi-izolare care se aplică cartierelor în care rezidenții au venituri mici și în care populațiile de imigranți sunt mai numeroase. Lucru care provoacă furia unora. Chiar dacă nu sunt direct afectați de aceste restricții, ei sunt solidari: „Este o măsură nedreaptă, care incriminează și segregă. Suntem toți împreună și trebuie să ieșim împreună din această situație”.

„Ce rost are să închizi oamenii, dar să le permiți să meargă la muncă într-un metrou aglomerat?”

În Marea Britanie, numărul cazurilor de Covid-19 a atins din nou niveluri record în acest weekend, în timp ce sunt impuse restricții regionale vizate. Guvernul a explicat că le va impune amenzi grele celor care încalcă regulile de autoizolare.

”Problemă politică ce divide”

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, a declarat: „Dacă nu aș fi îngrijorat de faptul că oamenii încalcă regulile de autoizolare, nu am impune amenzi de 10.000 de lire sterline pentru a ne asigura că toți cei care au nevoie să se autoizoleze o fac”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a avertizat că și capitala va fi supusă unor măsuri de sănătate suplimentare pentru a încetini răspândirea virusului. O interdicţie de circulaţie pe străzi între anumite ore s-ar putea afla pe lista lui.

O măsură deja în vigoare în Austria pentru baruri, restaurante, dar și pentru petreceri private cu prietenii sau familia. În plus, oamenii vor trebui din nou să poarte o mască în restaurante și baruri atunci când nu stau la masă.

„După relaxare, toată lumea a continuat de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Și, ca urmare, avem din nou o creștere a numărului de cazuri de coronavirus„, explică un bărbat dintr-un restaurant.

Noile restricții au provocat manifestaţii de nemulțumire şi în Germania. Dar la Düsseldorf, protestatarilor li s-au alăturat susținătorii restricțiilor sanitare.

Gestionarea pandemiei de către guverne devine o problemă politică care divide.