Banii vor fi plătiţi unui grup de 21 investitori instituţionali importanţi.

Titlurile de valoare bazate pe ipoteci au fost un factor major al crizei, care a început în 2007 prin colapsul pieţei imobiliare din Statele Unite. Luna trecută, JP Morgan a ajuns la un acord preliminar cu Guvernul SUA privind plata a 13 miliarde de euro pentru pierderile cauzate de titlurile de valoare bazate pe ipoteci, fiind cea mai mare sumă pe care ar urma să o plătească o bancă americană.

Acum, 21 de investitori instituţionali importanţi, care au investit în perioada 2005 – 2008 bani în peste 300 de titluri de valoare bazate pe ipoteci, vor fi despăgubiţi de JP Morgan.

Luna trecută, Comisia de Reglementare a Tranzacţiilor cu Contracte Futures din SUA (CFTC) a anunţat că JPMorgan Chase va plăti o amendă de 100 milioane de dolari pentru închiderea investigaţiilor legate de scandalul ‘Balena de la Londra’.

Comisia de Reglementare a Tranzacţiilor cu Contracte Futures din SUA a apreciat că trader-ii băncii, care au provocat pierderi de şase miliarde de dolari, au distorsionat preţurile de pe piaţă.

JPMorgan a raportat pierderi de 380 milioane de dolari în trimestrul doi din 2013, faţă de un profit de 5,7 miliarde de dolari în perioada similară din 2012, din cauza costurilor legale a căror valoare totală se ridică la 9,2 miliarde de dolari.

Autorităţile de reglementare acuză JPMorgan de eşecul sistemelor de gestionare a riscului şi a celor de raportare financiară. De asemenea, angajaţii băncii nu au comunicat Comitetului de conducere al JPMorgan şi autorităţilor de reglementare deficienţele în sistemele sale de gestionare a riscului.

JPMorgan Chase a înregistrat anul trecut pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari în urma tranzacţiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase poziţii atât de mari pe piaţă încât a fost poreclit de traderii concurenţi ‘Balena de la Londra’. Bruno Iksil a semnat un acord de cooperare cu procurorii şi nu a fost inculpat.

Pierderile din tranzacţionare anunţate de JPMorgan Chase sunt stânjenitoare pentru o instituţie care a trecut prin criza financiară din 2008 mult mai bine decât rivalele sale. Pierderea a venit într-un portofoliu de instrumente financiare complexe, cunoscute ca derivate şi la o divizie a băncii care trebuia să ajute la controlul expunerii la riscuri pe pieţele financiare.

Presa din SUA anunţa anul trecut că JPMorgan a investit masiv pe piaţa derivatelor, iar fondurile de hedging au pariat împotriva investiţiilor băncii americane, ceea ce a forţat JP Morgan să vândă în pierdere. Aceste pierderi au fost cauzate şi de faptul că pieţele financiare au fost mai volatile.

Sursa: Agerpres