Șomajul continuă să crească în Statele Unite. Săptămâna trecută, încă aproape 3,2 milioane de americani au depus o cerere de compensaţii, potrivit cifrelor publicate joi de Departamentul Muncii. În șapte săptămâni, de când primele măsuri de izolare au fost puse în aplicare la jumătatea lunii martie, 33,5 milioane de persoane s-au înregistrat ca șomeri. Adică mai mult de 21% din populația activă, care se ridica la 158 milioane de persoane înainte de criza declanșată de epidemia de coronavirus.

Departamentul Muncii își va publica raportul lunar despre șomaj în Statele Unite. Ca o certitudine: rata națională a șomajului pentru luna aprilie, care ar trebui să depășească 15% sau chiar să se apropie de 20%, va bate orice record istoric. De la introducerea în 1948 a statisticilor lunare, rata nu a depășit niciodată 10,8% (la sfârșitul anului 1982). În octombrie 2009, la apogeul recesiunii, aceasta a atins 10%. Pentru a găsi cifre similare cu cele observate astăzi, economiștii subliniază că trebuie să ne întoarcem la Marea Depresiune din anii ’30.

În fața consecințelor economice și sociale devastatoare –  pierderea asigurărilor de sănătate legate de ocuparea forței de muncă, dificultăți în plata chiriei – marea majoritate a statelor țării au început – sau se pregătesc – să ridice treptat restricțiile instituite în ultimele săptămâni pentru a stopa răspândirea epidemiei. Cea de-a cincea economie mondială, California a început să relaxeze izolarea. Întreprinderile mici, cum ar fi magazinele de jucării, de îmbrăcăminte, librăriile sau florăriile şi-au reluat activitatea doar pentru vânzări cu livrare la domiciliu, începând de vineri. În Texas, la o săptămână după redeschiderea restaurantelor și cinematografelor, la un sfert din capacitatea lor, şi saloanele de coafură şi-au reluat activitatea.

Susținută cu înverşunare de Donald Trump şi potrivit analiştilor, această redeschidere economică ar putea permite o reducere rapidă a ratei șomajului. „Până la Memorial Day [25 mai, n.tr.], pierderile de locuri de muncă vor face loc angajărilor, deoarece întreprinderile îşi vor relua activitatea. Aceste creșteri de locuri de muncă se vor accelera între iunie și august. Dar, până la începutul lunii septembrie, cel mai probabil vor fi recuperate doar jumătate din locurile de muncă pierdute”, a declarat la CNN Mark Zandi, economist-şef la Moody’s Analytics. El estimează că rata șomajului național, după un vârf între 15 și 20% în aprilie, ar putea scădea sub 10% până la alegerile prezidențiale din noiembrie.

„După ridicarea măsurilor de izolare, redresarea economiei și a pieței muncii va fi probabil foarte lentă”, prezice şi Michael Waldman, profesor de economie la Universitatea Cornell. Mulți oameni vor continua să stea acasă de teama virusului, iar falimentele vor împiedica angajările rapide. Cheltuielile guvernelor locale și ale statelor vor scădea, deoarece statele se vor adapta la o reducere a veniturilor fiscale și la creșterea costurilor asociate virusului. Cheltuielile consumatorilor vor scădea și ele din cauza reducerii veniturilor și a unei prudențe sporite”.

În timp ce Statele Unite au peste 73.000 de decese provocate de coronavirus – cel mai mare număr de decese din lume – și ar putea ajunge la 100.000 de victime până la sfârșitul lunii, mulți experți avertizează asupra riscurilor umane ale unei ieşiri din izolare prea rapide. „Mie îmi este clar că ne aflăm într-un moment critic în această luptă”, a subliniat, miercuri, în fața unei comisii a Camerei epidemiologul Caitlin Rivers de la Universitatea Johns Hopkins, care a cerut să se evite orice „complezenţă” și să nu se cadă în „acceptarea morții evitabile a 2.000 de americani în fiecare zi”.