Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului va fi suplimentat la rectificare cu 1,2 miliarde de lei, în special pentru cheltuielile neprevăzute din sănătate, care pot să apară peste noapte, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Este necesară (această suplimentare n.r.) pentru că în continuare s-ar putea să fie cheltuieli neprevăzute pentru sănătate şi din Fondul de rezervă s-ar putea să alocăm mai uşor aceste cheltuieli.

”Sunt cheltuieli excepţionale”

S-ar putea în perioada următoare să avem aceste cheltuieli, vedem că sunt cheltuieli care apar peste noapte şi atunci la Fondul de rezervă la dispoziţia premierului este mai uşor să alocăm aceste resurse în acest moment şi pot fi distribuite după aceea.

Sunt cheltuieli excepţionale, de obicei acolo sunt sunt cheltuieli excepţionale, pot să apară mai multe probleme, dar eu la asta mă gândesc”, a spus ministrul Finanţelor Publice într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă la această rectificare sunt prevăzute cofinanţările pentru granturile care vin de la CE, respectiv măsurile derulate de Ministerul Economiei, Cîţu a precizat că la această rectificare au fost prevăzuţi banii, în special, aşa cum au fost ceruţi de ministerele de resort pentru programele pe care le derulează.

”Ştiu că cei de la Ministerul Economiei vor face aceste plăţi până la finele anului pentru cele două programe. Eu ştiu că acolo sunt bani, au fost alocaţi de la rectificarea din august, banii pentru granturi, şi că plăţile se vor face până la finalul anului, deci au bani”, a adăugat Cîţu.

Se cere anchetarea liderilor PSD

În context, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a cerut anchetarea tuturor declaraţiilor făcute de conducerea PSD de la începutul declarării stării de urgenţă şi până în prezent, argumentând că „au instigat la nesupunere, la subminarea autorităţii statului şi au adus costuri imense pentru economie”.

„Solicit procurorului general al Republicii anchetarea tuturor declaraţiilor făcute de conducerea PSD de la începutul declarării stării de urgenţă şi până astăzi. Aceste declaraţii au instigat la nesupunere şi la subminarea autorităţii statului şi au adus costuri imense pentru economie.

Aş vrea să vă citesc din Codul Penal: „comunicarea de informaţii false, comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.

Subminarea autorităţii statului cu costuri pentru economie face exact acest lucru: pune în pericol securitatea naţională”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.