Dincolo de permiterea accesului în spaţii ce sunt închise de luni de zile și de partajarea datelor de contact, guvernul ar putea împiedica accesul persoanelor nevaccinate la locurile lor de muncă.

Să fii vaccinat sau să nu fii? În Israel, pare să se creioneze o nouă linie de fractură. Miercuri, Knesset-ul a adoptat o lege controversată care le permite autorităţilor sanitare să transmită datele de contact ale persoanele nevaccinate. Deci, dacă sunteți israelian și nu ați fost vaccinat, numele dvs., numărul de cărţii de identitare, adresa și numărul de telefon vor fi partajate cu municipalitățile, Ministerul Educației și cel al Protecției Sociale. Potrivit textului, valabil trei luni, este vorba doar despre a ajuta la promovarea vaccinării – adică de a facilita ancheta oficialilor primăriei, astfel încât aceștia „să înțeleagă refuzul și să încerce să convingă”. Nimic mai mult, se dau asigurări.

O parte din populație se arată nemulțumită

Mai presus de toate, această lege a provocat supărarea unei părţi a populației. Detractorii săi se tem de abuzuri, unii o văd ca o măsură liberticidă, nicidecum una persuasivă, alții vorbesc despre discriminarea împotriva celor nevaccinați, care, de la înființarea unui „ecuson verde”, nu mai pot pătrunde în anumite locuri. În „Globes”, filosoful israelian Asa Kasher vorbește mai mult despre o „gaură neagră” și crede că „ecusonul verde” reflectă „o politică incompatibilă cu principiile democratice, o ușă deschisă tuturor exceselor”.

Ministerul Sănătății mizează pe un alt proiect care îi face pe angajați să tremure: să le refuze accesul la locul de muncă dacă nu sunt vaccinați, imunizați sau testați. De asemenea, unele companii nu dau de ales – vaccinarea sau concedierea. Altele preferă distribuirea de brățări celor vaccinaţi. Acesta este cazul companiei de securitate cibernetică CheckPoint: fie telemunca pentru nevaccinaţi, fie completarea unui chestionar cu privire la riscurile pe care și le asumă înainte de a intra în birou și supunerea acestora unor reguli mai stricte. O măsură valabilă până la 1 aprilie: atunci, persoanele nevaccinate vor trebui să prezinte un test PCR negativ pentru a putea veni la muncă, arată Liberation.

Apar mai multe întrebări: pot aceste companii să-și forțeze angajații să fie vaccinați? Își pot favoriza angajații vaccinați în locul celorlalți? Pentru moment, guvernul nu a dat directive clare cu privire la acest subiect. Pentru analistul de la Institutul pentru Democrație din Israel, Amir Fuchs, „aşa cum angajatorii nu pot cere să cunoască nivelul zahărului din sânge al lucrătorilor lor, nu ar trebui să li se permită nici să pună întrebări sau să impună nimic cu privire la vaccinare” – el admite totuşi că limitarea intrării la piscine, la teatru sau la sala de sport pe baza unei „insigne verzi” este realizabilă, deoarece aceste activități nu sunt esențiale.

Călătorii care sosesc din străinătate

În ceea ce privește călătorii care sosesc din străinătate, Israelul are în vedere utilizarea brățării electronice pentru a impune carantina obligatorie. De duminică, autoritățile vor testa dispozitivul pe un eșantion de 100 de persoane. În spatele tuturor acestor întrebări, dificultatea constă în a defini granița dintre drepturile individuale și cele publice.

„Și echilibrul dintre prevenirea pericolului și prevenirea drepturilor”, adaugă profesorul de filosofie a dreptului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, David Enoch.