Oficialii din guvernul grec nu şi-au schimbat nici în vara aceasta obiceiul înrădăcinat de ani de zile de a-şi petrece luna august în insulele elene şi birourile guvernamentale sunt în prezent aproape toate goale la Atena, scrie în ediţia sa de duminică ziarul elen Vima.

Guvernul grec a fost obligat în 2010 să opereze o reducere semnificativă de costuri, o creştere a taxelor şi o serie de reforme dureroase pentru populaţie. În aceste condiţii, Grecia a putut primi un împrumut de miliarde de euro din partea FMI şi UE, care au ajutat-o să evite prăbuşirea din cauza datoriei externe.

Premierul Giorgios Papandreou i-a invitat personal pe miniştri să meargă în vacanţă pentru a se încărca cu energie înaintea toamnei politice dificile.

„Eu nu doar că vă recomand, ci vă cer să mergeţi în concediu fără niciun sentiment al culpabilităţii. Cred că, până acum, am făcut o treabă bună şi avem tot dreptul la o vacanţă”, citează publicaţia o declaraţie a premierului.

În acest fel, Papandreou s-a distanţat de predecesorul şi oponent al său Costas Caramanlis, care le cerea miniştrilor săi să fie ‘modeşti şi umili’ şi să nu facă din vacanţele lor subiect de presă.

După ce partidul lui Papandreou, Mişcarea Socialistă Panelenă, a învins la alegerile parlamentare din toamna anului 2009 formaţiunea de centru-dreapta a lui Caramanlis, Noua Democraţie, Grecia şi-a revizuit statisticile sale economice, indicând de fapt o deteriorare puternică a situaţiei. Atena a evitat falimentul în primăvara anului 2010 doar cu ajutorul UE şi FMI.

Concediu de zece zile în insule

Apelul lui Papandreou nu a rămas fără ecou: întregul cabinet de miniştri a plecat în vacanţă în insule. Însuşi şeful guvernului, în vârstă de 58 de ani, s-a îndreptat spre insula Paros din Marea Egee, unde intenţionează să se plimbe cu canoia şi cu bicicleta.

Şi-a luat un scurt răgaz şi ministrul reformelor şi finanţelor, Giorgos Papaconstantinou, care, după ce misiunea de inspecţie a UE şi FMI a părăsit Atena, s-a îndreptat spre insula Serifos.

Ministrul elen al apărării, Evangelos Venizelos, a preferat insula greacă Skopelos, iar ministrul transporturilor, Dimitris Repas, îşi petrece vacanţa în locurile natale din Peninsula Peloponez, din sudul Greciei.

Însă cea mai populară în acest sezon este insula Kefalonia, în Marea Ionică. Aici se află în vacanţă liderul opoziţiei elene Antonis Samaras, precum şi miniştrii culturii şi educaţiei. Iar, preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, s-a dus în insula vecină Lefkas.

Vacanţa politicienilor eleni va fi însă foarte scurtă în vara aceasta, nu mai mult de zece zile. După 15 august, ţara va reveni la viaţa politică obişnuită. Guvernul elen planifică din septembrie să-şi reînnoiască eforturile de reformare a economiei, când Grecia ar trebui să primească o a doua tranşă a creditului de stabilizare din partea FMI şi UE.