Este vorba de „Great Firewall”, marele zid telematic, numit astfel după Proiectul Scutul de Aur, Golden Shield Project, un proiect de cenzură și supraveghere care interzice accesul la site-urile considerate „periculoase” de Beijing.

Creat în 1998, a început să funcționeze în mod experimental în noiembrie 2003, și definitiv în 2006. Ce legătură au toate acestea cu urmărirea contactelor? Ei bine, potrivit unui site local de informații, în orașul Hangzhou, unde se află sediul gigantului Alibaba, aplicația de urmărire a contactelor ar colabora cu Marele Firewall, pentru a-i ajuta pe conducători să monitorizeze mai bine ceea ce fac cetățenii, pornind de la controlarea stării lor de sănătate.

Un control peren al simptomelor

Sistemul propus ar fi un „firewall” suplimentar cu ajutorul căruia să vor urmări mișcările bolnavilor, sau a persoanelor vindecate de Covid-19 în diferite regiuni, care va completa un alt coșmar pentru intimitatea rezidenților: un fel de pașaport care certifică absența virusului, un permis de trecere pentru deplasarea liberă în țară. În prezent, aplicația de urmărire a contactelor este obligatorie și oferă utilizatorilor o serie de informații, având în centru un fel de avertisment verde, galben sau roșu, în funcție de istoricul călătoriei lor și de apropierea, sau nu, de o persoană infectată.

De exemplu, cei care au călătorit într-o localitate cunoscută ca având o concentrație mare de cazuri de coronavirus, sunt invitaţi să stea 14 zile în carantină. Poate că „invitație” nu este cel mai bun termen pentru a descrie un concept care, în China, implică arestarea și chiar pedeapsa cu moartea (deși în cazuri rare) a persoanelor prinse încălcând carantina sau ascunzând simptomele Covid-19

”Scorul social” pentru sănătate

Ideea prezentată de Comisia de Sănătate din Hangzhou prevede acordarea utilizatorilor un scor de sănătate între 0 și 100, pe baza fișelor lor medicale, a examenelor fizice și a factorilor stilului de viață, datorat numărului de țigări fumate în fiecare zi, activităţii fizice şi orelor de somn. Toate aceste informații pot fi obținute din aplicația deja existentă astăzi, care ar trebui perfecţionată pentru a obţine mai multe date. Înainte de a ne înfuria, haideți să ne gândim totuşi de câte ori introducem noi înşine aceleași știri în aplicațiile deja prezente pe smartphone-urile noastre, folosite pentru a ne monitoriza, notează publicația 

Desigur că viitorul poporului chinez nu este din cel mai bune, având în vedere soluțiile etice ale situației. Noul sistem adaugă un alt nivel la vastul program al Beijingului de supraveghere a cetățenilor săi. Tehnologia de recunoaștere facială a devenit standard în multe orașe și a fost deja exploatată pentru a prinde infractori în spații mari aglomerate, în timp ce așa-numitul „scor social” monitorizează comportamentul online al oamenilor, postările de pe social media și cumpărăturile, pentru a determina un punctaj care trebuie atribuit fiecăruia, util pentru obținerea de premii și premii.

Unii ar putea numi-o „gamificare” extremă (adică utilizarea elementelor împrumutate din jocuri și tehnici de game design în contexte non-ludice), dar este evident că în spatele a toate acestea există mai mult, din dorința de a controla individul în toate activitățile pe care le desfășoară, fie ele conectate, sau nu.

Comisia de sănătate din Hangzhou nu a explicat cum va obține diferitele date, sau dacă utilizatorii vor fi informați despre cantitatea (și calitatea) informațiilor care vor ajunge la serverele centrale. Şi este aproape sigur că întreaga discuție privind confidențialitatea cetăţenilor, dezbătută îndelung de activiștii chinezi, s-ar putea evapora într-un timp scurt.

Săptămâna trecută, cu ocazia Congresului Național al Poporului, convenția anuală a Adunării Populare, singura cameră legislativă a Republicii Populare Chineze, președintele Li Zhanshu, a declarat că guvernul se va angaja să promoveze legi care să permită creșterea securității sociale și sanitare a țării. Prin orice mijloace disponibile.