Patru producători de făină din Indonezia – cel mai mare importator de grâu din Asia – au cumpărat deja 125.000 de tone de grâu rusesc, în timp ce doi traderi de cereale din Singapore au anunţat că o serie de cumpărători din Malaezia, Vietnam şi Coreea de Sud poartă şi ei negocieri similare.

'Nu credem că vor exista probleme în obţinerea de cereale din Ucraina şi Rusia', a declarat un trader de cereale de la Bangkok, care vinde în Asia grâu şi porumb din Marea Neagră.

'Indiferent care vor fi volumele disponibile, vor fi livrate', a adăugat traderul.

Graţie recoltelor record, exportatorii de cereale din Rusia şi Ucraina oferă cel mai ieftin grâu din regiunea Mării Negre, ceea ce îi tentează pe cumpărătorii asiatici să renunţe la cerealele venite din Australia şi SUA, care până acum au dominat piaţa asiatică.

În timp ce grâul rusesc cu un conţinut de proteină de 12% a fost vândut în Indonezia la un preţ de 290 – 295 de dolari pe tonă, inclusiv costul transportului (C&F), preţul pentru o tonă de grâu de o calitate similară provenit din SUA şi Australia este de 310 – 320 de dolari.

Atât cumpărătorii, cât şi analiştii, sunt de părere că este puţin probabil ca actualul conflict din Ucraina să afecteze livrările pe termen scurt, iar unii dintre ei apreciază chiar că incertitudinile politice ar putea determina o livrare mai promptă.

'Furnizorii care au cereale în Ucraina şi Rusia vor să scape de ele cât mai rapid posibil', a declarat Ole Houe, analist la firma de brokeraj IKON Commodities.

'Ideea este să obţii bani gheaţă, deoarece nu ştii ce se va întâmpla. Livrarea va fi rapidă, chiar dacă preţul va fi mai mic', a mai spus Ole Houe.

În mod normal, clienţii asiatici cumpără aproximativ un milion de tone de grâu din Marea Neagră, însă, în acest an, importurile ar putea fi mult mai mari, susţin participanţii de pe piaţă.

'Uitaţi-vă la licitaţiile organizate în întreaga lume. Peste tot este vorba de Marea Neagră. Exporturile spre Asia vor trece uşor de un milion de tone', a estimat Ole Houe.

Săptămâna trecută, ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, a estimat că, în anul 2014 – 2015, Rusia va exporta o cantitate de 25 de milioane de tone de cereale.

La rândul său, Departamentul american al Agriculturii a estimat că în acest an Rusia va exporta 19 milioane tone de grâu, faţă de 18,2 milioane tone anul trecut. De asemenea, recolta de cereale a Ucrainei ar putea depăşi recordul de 63 de milioane de tone înregistrat anul trecut, graţie temperaturilor favorabile din timpul iernii şi primăverii.

 

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: