Bloomberg transmite că bursele europene au deschis şedinţa de vineri în scădere, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că a fost testat pozitiv cu Covid-19, cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, realtează agerpres..

Astfel, potrvit sursei citate, în jurul orei 9.05 a.m, indicele pan european Stoxx 600 era în scădere cu 0,3%. La bursa de la Londra, indicele FTSE 100 era în scădere cu 0,7%, în timp ce în Franţa indicele Cac 40 şi indicele DAX al bursei de la Frankfurt înregistrau fiecare o scădere de 0,8%.

Totodată, cotaţiile futures pentru bursele americane arată că toţi cei trei indici principali – Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq – vor înregistra o scădere de cel puţin 1,5% la debutul şedinţei de tranzacţionare de vineri.

Incertitudinile de pe piață cresc

„În condiţiile în care sondajele de opinie arată o cursă foarte strânsă în unele state importante şi faptul că acest rezultat pozitiv la testul de Covid vine atât de aproape de ziua alegerilor, această evoluţie nu face decât să crească incertitudinea de pe piaţă”, susţine Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown. „Există şansa să apară un vot de simpatie pentru Trump, însă, având în vedere că va fi obligat să intre în carantină, aceasta îi va reduce timpul pe care îl va petrece încercând să îi convingă pe alegători”, a adăugat Susannah Streeter.

De cealaltă parte, acţiunile companiilor energetice au scăzut pe fondul diminuării cu 2,6% a cotaţiei barilului de ţiţei Brent. În schimb, cotaţia aurului a crescut, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre activele sigure.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat joi seara că intră în carantină împreună cu soţia sa în aşteptarea rezultatelor testului Covid-19.

„În seara aceasta, Prima Doamnă şi eu însumi am fost testaţi pozitiv la Covid-19”, a anunţat pe Twitter preşedintele SUA. „Intrăm imediat în carantină şi în procesul nostru de recuperare. Vom reuşi ÎMPREUNĂ”, şi-a exprimat convingerea Donald Trump.