Justiția din România va avea de suferit. Mai precis, este vorba despre valul de pensionări ce pune în dificultate instanțele.

De acestă problemă vorbește și președintele Curții de Apel Alba Iulia. Potrivit lui, peste 50 de posturi de judecători erau vacante la nivelul CA Alba Iulia, la finalul anului 2020. Mai mult decât atât, situația era asemănătoare și la instanțele arondate din Alba, Hunedoara și Sibiu.

Trebuie menționat că există instanțe unde există un singur judecător după ce o mare parte din magistrați au decis să iasă la pensie.

“Cea mai mare provocare a anului în curs o reprezintă, pentru noi, componenta de resursă umană. Dacă în privinţa personalului auxiliar de specialitate nu avem probleme deosebite, întrucât am organizat şi suntem în curs de organizare a unor concursuri pentru primirea în profesie, marea provocare o reprezintă posturile vacante de judecători.

Tot mai mulţi colegi judecători se pensionează. Acest val, să-i spunem, nu cred că va înceta în perioada imediat următoare”, a susţinut într-o conferinţă de presă, preşedintele CA Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2020.

Justiția din România va avea de suferit. Vor exista grave probleme de personal

Liviu Gheorghe Odagiu, preşedintele CA Alba Iulia, a mai spus că această pensionare pe bandă rulantă va duce la grave probleme de personal. Acesta subliniază că, la momentul actual, încă nu este adoptată o lege cu privire la admiterea în profesie pentru cei cu studii juridice cu 5 ani vechime.

Preşedintele CA Alba Iulia a subliniat că sunt instanţe, precum Judecătoriile Avrig şi Agnita, care funcţionează cu câte un singur judecător definitiv. Altele,cum ar fi cea de la Orăştie, cu doar doi judecători.

“Chiar şi la instanţele mari, unde sunt mai mulţi judecători, şi acolo există un val de pensionări. Şi, în condiţiile în care numărul de cauze rămâne acelaşi sau are un trend descrescător într-o mică măsură, problemele personalului îşi vor spune cuvântul”, a opinat Odagiu.

La nivelul CA Alba Iulia şi a celor 19 instanţe arondate erau în activitate la finele lui 2020 un număr de 239 de judecători.

Din totalul celor 941 de posturi existente în statul de funcţii, 70 de posturi figurează vacante, din care cele mai multe, respectiv 51, sunt pentru judecători. Faţă de anul anterior se observă “o creştere semnificativă” a numărului de posturi vacante, în condiţiile în care la finele anului 2019 erau 35 de posturi vacante de judecător.

Doar 4 instanţe, Judecătoriile Alba Iulia, Aiud, Brad şi Haţeg, au posturile de judecător ocupate în totalitate. În cursul anului 2020, s-au pensionat 20 de judecători de la mai multe instanţe, scrie adevărul.ro.

Peste 70 de procurori și judecători au cerut să se pensioneze până acum

De la începutul anului, peste 70 de procurori și judecători au cerut să se pensioneze, în contextul în care noul ministru al Justiției, Stelian Ion, a anunțat în prima sa conferință de presă că vrea creșterea vârstei de pensionare a magistraților. Ulterior, el a renunțat la această idee.

Doar joia trecută, președintele Klaus Iohannis a primit cererile de pensionare pentru 45 de magistrați.

Primul pe listă este judecătorul Horia Șelaru de la Înalta Curte de Casație și Justiție, despre care luju.ro scria că este un apropiat al fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi.

Șelaru a făcut parte din completul de judecători care, în 30 iunie 2016, a dispus achitarea lui Traian Berbeceanu, fost comisar-șef al BCCO Alba Iulia și actual prefect al Capitalei, în dosarul în care era acuzat de mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare.

Sursă foto: Dreamstime