Troianul DNS Changer direcționează calculatoarele infectate către website-uri false, care au fost create special de infractori cibernetici, în scopul unor escrocherii, prin modificarea setărilor DNS ale calculatoarelor pe care se instalează. (DNS – Domain Name System – este un sistem de distribuire a numelor pentru calculatoarele conectate într-o rețea.

În noiembrie anul trecut, inițiatorii atacului au fost arestați de FBI, iar controlul asupra serverelor a fost preluat de către autorități. Întrucât modificările în sistemul DNS au un impact foarte mare asupra conectării calculatoarelor la internet, FBI a substituit serverele periculoase cu unele valide pentru a nu înrerupe automat legăturile la internet a sute de mii de calculatoare infectate.

Totul se va încheia însă pe 9 iulie când autoritățile vor scoate din circuit serverele substitut, iar acest lucru va face aproape imposibil accesul la internet al utilizatorilor obișnuiți ale căror setări DNS au fost afectate de virus.

Aplicația gratuită DNS Changer Detector, dezvoltată de Bitdefender, evaluează setările DNS și atenționează utilizatorul dacă sunt identificate setările false.   

 Pentru a verifica dacă un calculator a fost infectat cu acest virus și pentru a reface sistemul descărcați și rulați pe calculator DNS Changer Detector. Dacă instrumentul raportează că sistemul este curat, nu există niciun motiv de îngrijorare; dacă arată semne de intruziune, urmați etapele următoare pentru a vă repara sistemul.

 1.     Mai întâi eliminați virusul de pe computer. Setările DNS au fost cel mai probabil schimbate de o infecție activă pe calculator. Rulați QuickScan care vă spune în 60 de secunde dacă sistemul este sau nu infectat și ștergeți manual virusul DNS Charger. Alternativ puteți opta pentru instalarea unei versiuni de 30 de zile a Bitdefender Internet Security 2012 care va curața automat sistemul. Este obligatoriu să curățați calculatorul înainte de schimbarea setărilor DNS, altfel, riscaţi ca virusul din calculator să vă schimbe setările la loc.

2.     Rulați unealta DNS Changer Detector și lăsați-o să schimbe setările DNS. În funcție de tipul de conexiune, acest instrument  va încerca să repună setările DNS recomandate și vă va informa dacă problema a fost rezolvată sau nu. CITEŞTE ŞI Avertisment FBI: LUNI, milioane de oameni vor fi DECONECTAŢI de la internet. Cum afli dacă eşti printre ei