Dar ce înseamnă această decizie istorică și cum vor fi influenţate Statele Unite și economia globală?

Ei bine, analiştii de la băncile de investiții nu au pierdut niciun moment în a cântări efectele deciziei Fed. Iata ce au spus 6 dintre ei:

 

JIM REID: Nu am înţeles multe din declaraţia Fed

Jim Reid de la Deutsche Bank a spus: „În opinia noastră, este un pic pentru toată lumea și este greu de spus dacă această decizie îi favorizează pe „vulturi” sau pe „porumbei”. Cu doar două creșteri percepute pe piaţă anul viitor, este probabil că vor fi unele dezamăgiri pentru cei mici, pentru „porumbei”, în condiţiile în care nu a existat nicio modificare a puctului median pentru 2016. Apoi, unii vor fi încântaţi de reducerile prognozelor pe 2017 și 2018. Previziunile macro au picat bine, dacă a existat cineva care a procedat la un mic downgrade al inflaţiei pe 2016.”

 

HSBC: Dolarul işi va pierde din valoare

Analiştii HSBC conduşi de Kevin Logan au declarat: „Ne așteptăm ca dolarul să slăbească. Istoria arată că în cele patru cicluri de încordare a politicii Fed din ultimii 30 de ani, dolarul american s-a depreciat în toate cazurile. Această majorare a ratei dobânzii vine pe fondul unor dezamăgiri pe frontul de creștere din SUA, iar inflația rămâne scăzută.”

 

DEUTSCHE BANK: Urmează mai multe majorări

Analiștii Deutsche Bank conduşi de Joseph LaVorgna spun: “În timp ce Comitetul „continuă să ia în considerare evoluţii interne și internaționale", se vede acum riscul în privinţa perspectivelor pentru activitatea economică și piața forței de muncă "echilibrată" versus "aproape echilibrată" în declaraţia reuniunii din Octombrie. Noua măsură deschide calea pentru noi creșteri ale ratei dobânzii în 2016, autorizând condițiile economice și financiare. Declarația reuniunii a subliniat faptul că Fed se așteaptă ca ritmul de creștere a ratei să fie "graduală."

 

CREDIT SUISSE: Fed va urmări fenomenul inflației

Analiștii Credit Suisse, conduşi de Dana Saporta sunt de părere că: „FOMC consideră că majorarea ratei va fi graduală, iar Comitetul a fost unanim și neutru în luarea acestei decizii. Conferinţa de presă a lui Yellen a a avut un ton similar cu declarația de majorare – mai echilibrată decât aşteptările. Ea a spus că FOMC se angajează să nu lase inflaţia să persiste sub 2% și că "avem cu adevărat nevoie de monitorizarea reală a performanţelor inflației." Şefa Fed a spus că acest lucru nu înseamnă că trebuie să vedem o inflație de peste 2% înainte de o nouă mutare, dar în cazul în care slăbiciunea inflației nu este tranzitorie, acest fapt ne-ar oferi o nouă decizie."

 

BARCLAYS: Vor mai fi trei majorări ale ratei dobânzii în următorii doi ani

Analiștii Barclays conduşi de Michael Gapen spun: „Previziunea noastră se referă la trei majorări ale ratei în 2016 și 2017. Prognoza pentru inflaţie se referă la o slăbiciune a inflației de bază la mijlocul anului 2016, ca o combinație pe care recenta întărire a dolarului față de valutele emergente, ieftinirea materiilor prime și greutatea pe care scăderea prețurilor de producție în China o exercită asupra prețurilor bunurilor de consum.”

 

BAML: Randamentele datoriei guvernamentale americane se află încă la un nivel din "epoca depresiei"

Analiştii Bank of America Merrill Lynch, conduşi de Michael Hartnett au declarat: ”Măsura Fed de majorare a ratelor dobânzii lasă ratele dobânzilor în SUA şi la nivel global aproape de nivelurile "epocii depresiei", iar istoria este plină de exemple de bănci centrale care se luptă să scape de rata zero: Fed în 1937, Banca Japoniei în 1994 şi 2000. Vom transforma indicatorii de risc la începutul anului '16, deoarece creşterea ratelor şi scăderea profiturilor nu sunt în cele din urmă o combinație bună pentru prețurilor activelor.