'Invazia din Afganistan a început în cel de-al 15-lea an al regimului Brejnev (secretarul Partidului Comunist sovietic — n.r.), cea din Crimeea și Donbas are loc în cel de-al 15-lea an al regimului Putin', scrie Hodorkovski într-un articol publicat în cotidianul financiar rus Vedomosti.

'În loc să se consacre teritoriilor lor gigantești, acești șefi de stat au decis să cucerească și mai multe teritorii, și au plătit scump', afirmă opozantul rus, făcând o paralelă între invazia trupelor sovietice în Afganistan, în 1979, și conflictul ce opune din luna aprilie armata ucraineană și rebelii proruși din estul Ucrainei.

Rusia este în mod regulat acuzată de Kiev și Occident că îi înarmează pe separatiștii proruși din această parte a Ucrainei și că și-a desfășurat aici trupe regulate. Moscova dezminte orice implicare în conflict.

'Războiul este rezultatul natural al dezvoltării sistemului economic pus în funcțiune de Vladimir Putin timp de zece ani', susține Hodorkovski, potrivit căruia președintele rus va fi dat jos de la putere 'în următorii zece ani'.

După zece ani de închisoare, Hodorkovski, care a fost o perioadă cel mai bogat om din Rusia, înainte de a fi arestat în 2003 'pentru furt prin escrocherie la scară mare' și 'evaziune fiscală', estimează că detenția sa a fost o pedeapsă pentru că i s-a opus lui Putin.

Potrivit opozantului rus, care locuiește în prezent în Elveția, 'atunci când persoane se află prea multă vreme la putere, ele încep să depășească toate limitele, cele ale bunului simț și frontierele țărilor vecine'.

AGERPRES