Dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen a fost pusă din ce în ce mai mult pe agenda energetică recent.
Inițiativele „ecologice” ale Europei obligă furnizorii de gaze naturale să abordeze îmbunătățirea compatibilității de mediu, iar hidrogenul îi poate ajuta în acest sens, consideră specialiștii chestionați de TASS.

Hidrogenul nu poate concura cu sursele tradiționale de energie din punct de vedere al costurilor acum, în timp ce inevitabil le va contesta în 15-30 de ani, sugerează specialiștii.

Acesta este motivul pentru care Rusia, în calitate de jucător potențial mare pe această piață, trebuie să se gândească la dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru a intra în peisajul energetic în schimbare al celui mai mare cumpărător de gaz.

Primele încercări de utilizare a hidrogenului ca sursă de energie au fost făcute cu mult timp în urmă.

Cu toate acestea, pe fondul intenției Uniunii Europene de a reduce amprenta de carbon până la zero până în 2050, energia hidrogenului se confruntă cu o altă reapariție.

Conform strategiei Comisiei Europene prezentată la începutul lunii iulie, combustibilul cu hidrogen va deveni parte integrantă a sistemului energetic al UE până în 2030.

Construcția instalațiilor de electroliză care va permite producția de până la 1 milion tone de hidrogen regenerabil, este de așteptat patru ani în Uniunea Europeană.

Între timp, UE admite necesitatea utilizării gazului natural cel puțin până în 2030.

Unsprezece mari companii europene care au infrastructură de transport și depozitare a gazelor și-au prezentat planul pentru viitorul hidrogenului.

Se sugerează că lungimea conductelor de hidrogen va ajunge la 23.000 de kilometri până în 2040, în timp ce 75% dintre acestea vor consta din conducte de gaz.

În special, este planificată reechiparea către hidrogen a conductei, care servește ca o extindere a rutelor baltice de aprovizionare cu gaz din Rusia – Nord Stream și Nord Stream 2 care se construiește. Acestea din urmă sunt considerate drept „rute potențiale suplimentare” ale aprovizionărilor.

Potrivit analiștilor, fără o actualizare serioasă, infrastructura conductelor de gaz permite acum amestecarea a până la 10-20% din hidrogen cu gaz natural (metan).

„Având în vedere agenda climatică a UE, în special strategia de hidrogen adoptată recent, care prevede importul de hidrogen din țările vecine, companiile operator, la fel ca Gazprom, abordează serios problema pompării amestecului de gaze și hidrogen”, a declarat Vygon Consulting Director de cercetare Maria Belova care a adăugat că „Nord Stream 2, spre deosebire de actualul sistem de conducte de gaze din Ucraina, va avea posibilități tehnice pentru asta”.

Mai mult, aprovizionarea cu hidrogen va face posibilă ridicarea problemei limitării condițiilor de limitare existente pentru a rezerva 50% din capacitatea Nord Stream 2, a menționat ea.

Având rezerve imense de gaze naturale, Rusia are toate șansele să devină un jucător important și pe piața de hidrogen.

Mai devreme Ministerul Energiei din Rusia a prezentat guvernului proiectul planului de acțiuni privind dezvoltarea energiei hidrogenului în perioada 2020-2024.

Planul prevede îmbunătățirea bazei de reglementare și a reglementării tehnice a producției, transportului, stocării și utilizării hidrogenului, precum și sprijinirea implementării proiectelor pilot în domeniul producției sale.
Gazprom și Rosatom pot deveni primii producători de hidrogen în 2024.
Strategia energetică a Rusiei prevede exportul a 200.000 de tone de hidrogen până în 2024 și 2 milioane de tone până în 2035.

Cu toate acestea, în ciuda potențialului de a deveni un mare producător de hidrogen din gaze naturale, Rusia va face față în continuare presiunii reglementării „verzi”, avertizează Alexei Grivach de la Fondul Național de Securitate pentru Energie din Rusia.

„Rusia nu are o strategie distinctă pentru dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă atât la nivel de stat, cât și la nivelul companiilor separate.

Europa, precum și companiile europene generatoare și de petrol și gaze, fac mult mai mult în acest sens.
Teoretic, Europa poate gestiona pentru a crește puternic producția de energie „ecologică” și a reduce consumul de gaz, reducând în special cererea de importuri de gaze ruse pe termen lung.

În acest sens, resursele de energie regenerabilă și hidrogenul pot concura într-adevăr cu gazul rusesc, deși aceasta este o problemă nu pentru următorii zece ani, ci mai probabil pentru 20-30 de ani „, a spus directorul grupului Fitch, Dmitry Marinchenko.

„Amenințarea la exportul de hidrocarburi din Rusia este absolut reală, hidrogenul este un răspuns evident la această amenințare.

Cu toate acestea, intențiile de a dezvolta acel domeniu în Rusia sunt restricționate de lipsa stimulentelor de până acum”, a spus analistul superior al Centrului pentru Energie la Școala de management din Moscova, Yury Melnikov, anunță tass.com.