Este haos la granița cu România. Un număr impresionant de bulgari au protestat în faţa Parlamentului de la Sofia. Ei cer ca premierul Boiko Borisov să plece din funcție, acuzându-l pe acesta că este paravanul corupției din țară. Protestul este unul din cele mai mari din seria manifestațiilor care continuă în Bulgaria de două luni, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Situația a escaladat între manifestanți și forțele de ordine și s-au înregistrat răniți în ambele tabere. Au avut loc și mai multe arestări. Protestul este unul din cele mai mari din seria manifestațiilor care continuă în Bulgaria de două luni, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Împotriva manifestanților s-au folosit spray-uri lacrimogene. Nici aceștia nu s-au lăsat mai prejos și au aruncat cu ouă, mere şi gunoaie spre clădirea Parlamentului. În plus, au fost vandalize mașinile poliţiei, iar circa 20 de agenţi au fost afectaţi de o substanţă necunoscută lansată împotriva lor, a afirmat şeful poliţiei din Sofia, Gheorghi Hagiev.

Manifestația s-a desfășurat cu ocazia primei şedinţe din sesiunea parlamentară, după vacanţa de vară a deputaţilor. Protestatarii au denumit protestul ca fiind ‘Marea Revoltă Naţională’ ca reacţie la intenţia guvernului de a redacta o nouă Constituţie. Ei l-au acuzat pe Borisov, care exercită al treilea mandat de prim-ministru, că nu a reuşit să combată corupţia care subminează statul de drept din cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.

Trebuie spus că și preşedintele Rumen Radev a cerut în Parlament demisia lui Borisov şi a guvernului de centru-dreapta condus de acesta şi a făcut apel la deputaţi să respingă proiectul de revizuire a Constituţiei.

„Nu lipsa unei noi Constituţii a scos lumea în stradă, ci lipsa de moralitate a conducerii, eroziunea statului şi corupţia”, a arătat acesta.

În replică, premierul a spus că va demisiona dacă Parlamentul va fi de acord cu alegerea unei adunări naţionale constituante, însă – apreciază Reuters – nu va dispune de suficiente voturi pentru acest plan respins atât de protestatari, cât şi de partidele de opoziţie ca o tentativă de prelungire a mandatului premierului.