Ministrul Sănătăţii a declarat miercuri că există în acest moment 840 de paturi la terapie intensivă pentru bolnavii COVID, iar 112 pacienţi sunt intubaţi.

Premierul Ludovic Orban a cerut lămuriri cu privire la acest aspect și l-a întrebat pe ministru, la începutul şedinţei de guvern, ce măsuri a luat pentru a creşte numărul de paturi în secţiile de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19.
„Avem astăzi făcută la zi (statistica – n.r.): 840 de paturi în terapie intensivă, cu tot ceea ce este necesar, iar în acest moment 112 bolnavi sunt intubaţi, din cei 377 (care sunt internaţi la ATI – n.r.)”, a spus Tătaru.

Avem nevoie de o soluție

Totodată, premierul a subliniat faptul că ar trebui găsită o soluţie astfel încât cei care au ieşit de pe ventilaţie şi cărora li s-a ameliorat starea de sănătate să fie mutaţi în nişte „secţii intermediare”, unde să poată fi oxigenaţi cu mijloacele respective, pentru a putea fi disponibilizate paturi în cazul în care e necesară tratarea altor pacienţi în terapie intensivă.

„Am discutat de creşterea capacităţii în Bucureşti, e vorba de Spitalul Judeţean Ilfov, de Spitalul CFR 1, e vorba de secţia externă de la Elias care a fost realizată de ‘Dăruieşte viaţa’, de asemenea, mai trebuie operaţionalizat (…) spaţiul organizat de Auchan şi de celelalte companii de pe Chitila şi de asemenea spaţiul cere ţine de ‘Victor Babeş’ din Pipera. (…) Trebuie crescut numărul de paturi şi pe zone unde, evident, e creşterea.

În Braşov – am înţeles că acolo e un proiect de secţie modulară, de spital modular. (…) La Cluj am înţeles că există un proiect de creştere a capacităţii de tratare în terapie intensivă”, a spus Orban.

Prea puține cadre medicale

Problema personalului din spitale este un alt aspect neprevăzut. În acest context, premierul Ludovic Orban a subliniat faptul că în toate spaţiile sanitare trebuie asigurat numărul necesar de cadre medicale, pentru o mai bună gestionare a situației. .

„Dacă nu merge pe voluntariat, atunci prin detaşare. Trebuie făcută o evaluare foarte serioasă a personalului care există în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor non-COVID, trebuie făcută evaluarea realistă a numărului de cazuri pe care le tratează şi detaşaţi toţi aceia care nu au activitate sau care nu au încărcare suficienţă în activitate.

Chiar cred că trebuie făcut apel la empatie şi eu nu cred că un medic sau cadru medical poate să lase pacienţi netrataţi când există astfel de situaţii. Nu uitaţi să pregătiţi o nouă linie de apărare în cazul în care creşte numărul de pacienţi”, a mai afirmat Orban.

SURSĂ FOTO INQUAM/Ilona Andrei