Hackerii care au atacat cea mai mare conductă petrolieră din SUA au fost identificați

Hackerii din spatele atacului au cerut 2 milioane de dolari pentru deblocarea imediată a sistemului informatic sau, dacă autoritățile vor să facă acest lucru mai târziu, 4 milioane de dolari. Trebuie menționat că oleoductul afectat asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și kerosen a Coastei de Est

În acest context, FBI i-a identificat oficial pe cei din spatele atacului cibernetic. Este vorba despre grupul intitulat DarkSide, un grup de hackeri nou care ar acționa din Europa de Est, posibil din Rusia, conform informațiilor transmise de nytimes.com

Au scos la iveală o vulnerabilitate imensă a infrastructurii americane

Grupul respectiv susține că fură doar de la corporații și că donează o parte din câștigurile obținute. De asemenea, aceștia au scos la iveală o vulnerabilitate imensă a infrastructurii americane. Astfel, FBI a emis o alertă de urgență transmisă către toate companiile energetice, cărora le-a cerut să verifice dacă au în sisteme coduri precum cel care a blocat Colonial Pipelines.

În urma celor întâmplate, la Casa Albă a fost destul de mult haos iar Joe Biden a promis luni, 11 mai, că SUA vor destructura DarkSide, iar membrii acestui grup vor fi urmăriți în justiție. Atacul a făcut necesară convocarea unor întâlniri de urgență, oficialii încercând să înțeleagă dacă este vorba despre obținerea unei răscumpărări sau dacă Rusia sau alt stat se folosește de acoperirea unui grup de hackeri.

Potrivit sursei menționate, datele par să indice că ar fi un simplu act de extorcare de bani, dar este clar că hackerii au început să-și dea seama de vulnerablitățile unor infrastructuri esențiale, cum ar fi rețelele electrice, conductele, spitalele, punctele de tratare a apei.