„O să fie pe ordinea suplimentară de zi. Să vă spun câteva dintre măsurile cuprinse în actul normativ – este o ordonanţă mai lungă. Înlesniri la plată pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă, administrate de organul fiscal central.

Este posibil ca unele dintre companii să fi acumulat în această perioadă obligaţii bugetare restante, şi acum venim cu această facilitate. Scutirea de la plata impozitului specific şi aici este… în urma discuţiilor cu dumneavoastră”, a declarat ministrul Florin Cîţu, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Facilitate și pentru domeniul HoReCa

„Pentru HORECA. Până la sfârşitul anului. Asta înseamnă că tot anul 2020 domeniul HORECA a avut scutire de la plata impozitului specific”, a mai spus Cîţu.

El a precizat că, de asemenea, proiectul de OUG prevede „acordarea posibilităţii autorităţilor publice locale de a adopta hotărâri privind reducerea impozitului pe clădiri sau scutiri de la plata taxei pe clădiri”.

„Prelungim şi acest lucru – prorogarea termenelor pentru depunerea notificării privind intenţia de restructurare a obligaţiilor fiscale şi a termenelor de depunere a cererii de restructurarea prevăzută de ordonanţa guvernului 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, şi aici prorogăm nişte termene pentru că sunt companii care încă pot beneficia, unele care au ieşit din insolvenţă etc”, a explicat Cîţu.

Facilități fiscale pentru Campionatul European de Fotbal 2020

Ministrul s-a referit şi la facilităţi fiscale acordate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

„Facilităţi fiscale acordate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020, amânat ca urmare a reconfirmării garanţiei numărului 0534 din 18 aprilie 2014 de către Ministerul Finanţelor Publice prin ministrul Finanţelor Publice. Deci, trebuia să facem şi acest lucru”, a spus Cîţu.

Reglementare a regimului fiscal

Ministrul s-a referit şi la „o reglementare a regimului fiscal aplicabil cheltuielilor efectuate pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii, cu testele medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, suportate de angajator, plătitor, pentru persoane fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor sau de către persoane fizice care determină venitul net anual”.

„Astăzi, în Codul Fiscal, cheltuiala cu aceste teste făcute de angajatori era văzută ca un venit pentru angajaţi şi trebuia impozitat şi atunci reglementăm Codul fiscal ca să nu mai fie văzut în acest fel”, a afirmat ministrul.