Guvernul s-a angajat faţă de FMI că va creşte tarifele practicate de zece companii publice care înregistrează cele mai mari pierderi, inclusiv de CFR Călători şi CFR Marfă, Termoelectrica, Metrorex şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

„Guvernul rămâne angajat în procesul de îmbunătăţire a performanţei companiilor publice. Cele zece companii au îndeplinit ţinta indicativă privind pierderile operaţionale din trimestrul al doilea”, se arată în scrisoare suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

Totuşi, autorităţile notează că arieratele acestor companii au continuat să crească, ceea ce sugerează că va fi necesară adoptarea de noi măsuri pentru îndeplinirea condiţionalităţilor impuse de UE pentru reducerea trimestrială a arieratelor.

„Guvernul intenţionează să implementeze măsuri pentru îmbunătăţirea veniturilor acestor companii (prin tarife mai mari), precum şi reduceri de costuri prin concedieri şi restructurări”, se mai spune în scrisoare.

Lista companiilor monitorizate în cadrul acordului stand-by semnat de România cuprinde: CFR, CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, CNADN, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Pe de altă parte, Guvernul a reiterat că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pregăteşte vânzarea a 18 firme mici controlate integral şi cedarea participaţiilor minoritare deţinute la cel puţin 150 companii, menţionând că unele tranzacţii vor fi încheiate cu întârziere, în 2011.

Sursa: Mediafax