Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis marți seară că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe.

Astfel,  restaurantele, teatrele și sălile de cinema vor putea funcționa cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.

Localurile care rămân închise

Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a declarat că restaurantele vor putea funcționa acolo unde Comitetele Județene vor emite decizii privind incidența de cazuri de COVID-19 sub 3 la mia de locuitori.

Decizia CNSU vine după discuția de vineri a premierului Ludovic Orban cu reprezentanții HoReCa.

În context, trebuie precizat că reprezentanții industriei HORECA  au declarat că vor respecta măsurile de închidere a restaurantelor, impuse de Guvern săptămâna trecută, dar că vor da statul în judecată dacă nu explică și dovedește de ce s-a luat măsura închiderii restaurantelor și cafenelelor.

Cifra de afaceri a sectorului HORECA a scăzut cu circa 80%

Patronii de restaurante sunt de părere că închiderea restaurantelor nu va opri epidemia. Înainte de criză, HoReCa avea circa 40.000 societăţi comerciale cu capital 100% românesc. Din cauza crizei, cifra de afaceri a sectorului a scăzut cu circa 80%.

Închiderea restaurantelor nu va rezolva problema virusului. O spune HORA, autoritatea industriei ospitalităţii din România.

Reprezentanţii sectorului atenţionează că vor contesta la Curtea de Apel orice măsură nejustificată a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Asta pentru că, potrivit HORA, redeschiderea la interior a restaurantelor nu a dus la o creştere a îmbolnăvirilor de Covid.

Antreprenorii spun că au respectat toate regulile impuse. Dacă business-urile lor vor fi din nou închise, aceştia atenţionează că vor acţiona în judecată statul.

Foto: INQUAM / Octav Ganea