Forul european a prezentat o analiză extrem de critică față de Ordonanța 114/2018. Acesta atrage atenția asupra faptului că ar putea fi afectate investițiile private în domeniile energiei și comunicațiilor, precum și capacitatea sectorului financiar de finanțare a economiei. De asemenea, critică faptul că inițiativele legislative importante sunt anunțate cu puțin timp înainte de adoptare, fără evaluări ale impactului.

Printre cele mai importante critici, se numără și faptul că, de multe ori, inițiativele legislative importante sunt anunțate de guvern cu puțin timp înainte de adoptare, că la nivel executiv și legislativ domnește un climat general de imprevizibilitate, că deciziile guvernului subminează viabilitatea Pilonului II de pensii sau că modificările legislative recente ar putea bloca investițiile viitoare în sectorul energetic.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană remarcă progresele limitate în punerea în aplicare a Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice.

„S-au înregistrat progrese limitate în punerea în aplicare a Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice. Trecerea la un nou sistem de achiziții publice electronice și stabilirea legislației cu privire la un organism central de achiziție care să funcționeze la nivel național sunt exemple pozitive. Cu toate acestea, unele reforme începute în temeiul planului de acțiune elaborat în contextul condiționalității ex ante pe care România trebuia să le efectueze în materie de achiziții publice și care erau relevante pentru executarea fondurilor UE au fost întrerupte și, odată cu adoptarea recentă a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, au fost chiar anulate,” remarcă Comisia Europeană.