Analistul Radu Tudor vorbeşte din nou într-o postare pe blogul său despre actul normativ pe care el îl consideră iresponsabil: OUG 114. El pleacă de la informaţia publicată de Agerpres, potrivit căreia România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor ANRE. În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh. Aceasta după ce, în luna aprilie 2019, cantităţile de gaze importate fuseseră de 100 de ori mai mari decât în aprilie 2018.

OUG 114 a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai. Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, astfel că agenţii economici preferă să importe decât să cumpere gaze româneşti.

„Până de curând, România ajunsese la un procent de doar 15% gaz rusesc de import, restul de 85% fiind din producţie internă. A venit o filieră de matrioşti de prin Guvern, Parlament şi ANRE şi au spus: ia să schimbăm noi procentele. Mai mult din Rusia, mai puţin din România. Atât cât mă pricep eu, asta capătă forma unui atentat la securitatea energetică a României. În contextul în care de la aderarea României la NATO şi UE, obiectivul strategic al nostru a fost limitarea dependenţei de importurile de gaz rusesc.

Un concept pe care chiar şi Nicolae Ceauşescu l-a avut în cap când a construit în anii ‘80, într-o ţară comunistă, membră a Tratatului de la Varşovia, o centrală nucleară cu tehnologie CANDU, aparţinând unui stat membru NATO: Canada. Dar iată că până şi Ceauşescu părea mai anti-sovietic decât cei căzuţi pe capul nostru, în mediul politic, în zilele noastre.”, scrie Radu Tudor.

Analistul mai spune că „aceste demersuri periculoase trebuiau stopate, analizate în CSAT şi date public mesaje în legătură cu periculoasele involuţii din piaţa energetică”. În plus, „sporirea de 353 de ori a relaţiei energetice România-Rusia s-a făcut pe fondul lovirii Hidroelectrica, dar şi a sabotării exploatării gazelor româneşti din Marea Neagra de către consorţiul Exxon Mobil (SUA) – OMV Petrom (România). Aceste rezerve energetice ne pot asigura independenţa energetică prin stoparea importurilor de la Moscova. Niste matrioşti au vrut invers. Şi s-a realizat.”

Radu Tudor îşi incheie postarea printr-o critică directă la adresa premierului Dăncilă.

„Văd că premierul Viorica Dăncilă, de ale cărei bune intenţii n-am avut până acum motiv să mă îndoiesc, insistă cu încă o chestiune extrem de sulfuroasă: prelungirea afacerilor lui Vâlcov cu turcii şi chinezii. De 20 de ani amânată şi batjocorită, autostrada Comarnic-Braşov e mutată iar. Acum e cu bani direct de la stat. Deşi era cel mai corect PPP sau cu fonduri europene. Dar aceste metode au nişte rigori în care combinaţiile cu tikareţi şi chinezi nu se încadrează. În plus, dubioasa transformare a Comisiei de Prognoză dintr-una de statistică în ordonator de credite cu miliarde pe mâna care dă contracte la aceiaşi turci şi chinezi, sincer, pare bomba perfectă de sub scaunele de la Palatul Victoria.”, scrie Radu Tudor.