După retragerea Marii Britanii din UE, la 31 ianuarie a.c., cele două părţi au lansat discuţii pentru definirea cadrului în care se va desfăşura noua lor relaţie şi pentru încheierea unui acord de liber schimb până la finalul perioadei de tranziţie, care ia sfârşit la 31 decembrie, potrivit agerpres.ro

Perturbarea lanțurilor de aprovizionare

Aceste negocieri nu au dus deocamdată la vreo concluzie, iar în faţa ipotezei unei situaţii de „no-deal”, care riscă să perturbe lanţurile de aprovizionare, guvernul britanic le cere companiilor farmaceutice să ia măsuri, explică France Presse.

„Suntem conştienţi că pe plan mondial canalele de aprovizionare sunt supuse unei presiuni semnificative, exacerbată de recentele evenimente legate de COVID-19”, spune responsabilul comercial din ministerul britanic al sănătăţii într-o scrisoare online adresată luni societăţilor din domeniul farmaceutic.

De asemenea, acestea sunt îndemnate totodată să-şi stabilească căi alternative de aprovizionare în cazul în care apar perturbări în principalele porturi de intrare în Regatul Unit, cum este cel din Dover, având în vedere că reluarea controalelor la frontieră, în lipsa unui acord cu UE, poate provoca o încetinire a fluxurilor.

Conform celor spuse de vicepreședintele British Medical Association, dr. David Wrigley, care îi reprezintă pe medicii britanici, „a avertizat de la bun început că un Brexit fără acord poate avea un impact potenţial catastrofal asupra NHS (sistemul public de sănătate) şi în consecinţă asupra sănătăţii acestei naţiuni. Acum mai mult ca oricând este absolut crucial ca guvernul să asigure stabilirea unei relaţii care să apere sănătatea acestei ţări”.