Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, are planuri mari în Arad. Vor fi demarate proiecte majore de infrastructură care ar urma să fie realizate în judeţ.

Vor fi investiţii majore atât în infrastructura rutieră, cât şi în cea feroviară.

În timpul prezentării, a luat cuvântul şi directorul general al CFR, Ioan Pintea, care a afirmat că în judeţul Arad sunt deja în derulare lucrări la infrastructura feroviară ce depăşesc valoarea de un miliard de euro, cea mai mare alocată unui judeţ din România. Conform lui Pintea, cele mai importante lucrări sunt cele realizate pe coridorul feroviar IV paneuropean.

Ioan Pintea a anunţat că a fost semnat, vineri, şi un protocol între Primăria Arad, Primăria Timişoara şi CFR care vizează colaborarea între părţi în vederea reabilitării căii ferate Arad-Timişoara-Caransebeş, un proiect estimat la 2,5 miliarde de lei.

Conform directorului CFR, acest proiect este „în faza de predare a studiului de fezabilitate iar în august vor fi scoase la licitaţie proiectarea şi execuţia”. După desemnarea antreprenorului, proiectarea se va realiza în şase luni şi 36 de luni va dura execuţia căii ferate.

CFR ar urma să investească, în următorii ani, şi în realizarea unei „centuri feroviare” a municipiului Arad, care va duce la desfiinţarea căii ferate care traversează cartierul Micălaca, cel mai mare din oraş.

Reprezentanţii CNAIR au anunţat, la rândul lor, că pe DN7, între municipiul Arad şi localitatea Vladimirescu, va fi realizat un nou pasaj peste calea ferată şi un proiect prioritar rămâne construirea drumului expres Arad-Oradea, cu o valoare estimată de cinci miliarde de lei.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale administraţiei judeţene este realizarea centurii de est a municipiului, care va lega DN 69 de DN 7. Acest drum ar urma să închidă inelul rutier din jurul municipiului Arad şi este considerat cel mai consistent proiect de infrastructură din judeţ. În urmă cu un an, Consiliul Judeţean Arad anunţase că va construi cu fonduri proprii ultimul segment al centurii, proiect estimat la 40 de milioane de euro, însă ministrul Lucian Bode a spus că proiectul va fi finanţat de Guvern şi fonduri europene.

Referitor la al doilea pasaj peste calea ferată de pe centura municipiului Arad, aflat în construcţie de mai mulţi ani, ministrul Transporturilor a spus că lucrarea va fi finalizată la mijlocul anului 2021, după ce constructorul a cerut o extensie de termen de un an, necesară pentru mutarea reţelelor de medie şi înaltă tensiune din zonă. În acest moment, proiectul este la un stadiu de 36% realizat.

La finalul prezentării care a avut loc în Palatul Administrativ din Arad, ministrul şi delegaţia sa s-au deplasat în zona localităţii Bata, pentru a inspecta şantierul reabilitării căii ferate Arad-Deva, anunță Agerpres.