Prin proiectul de act normativ se stabilesc noi cerinţe tehnice pentru operatorii economici, care au scopul să limiteze cantităţile de vapori de benzină emişi în atmosferă în timpul depozitării, încărcării, descărcării şi distribuţiei acestui carburant de la terminale la staţiile de distribuţie, precum şi în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină. 

"Se introduce prevederea potrivit căreia statele membre se asigură că eficienţa de captare a vaporilor de benzină emişi în timpul funcţionării sistemelor de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a este mai mare sau egală cu 85%, conform certificatului furnizat de producător, şi este testată cel puţin o dată pe an, în scopul adaptării la progresele tehnice", precizează sursa citată. 

Potrivit proiectului, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniu vor avea obligaţia instalării echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină şi a echipamentelor de monitorizare a emisiilor, investiţii care se vor face eşalonat, până la data de 31 decembrie 2018. 

"Până cel târziu la data de 31 decembrie 2018, orice staţie de benzină construită înainte de data de 1 ianuarie 2012 sau pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizaţie de construire ori o autorizaţie de funcţionare înainte de această dată, cu o cantitate totală anuală tranzitată mai mare de 3.000 mc/an, trebuie să fie echipată cu sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a", se arată în comunicatul citat. 

Tot în scopul asigurării calităţii aerului, Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre prin care au fost dublate fondurile destinate realizării acţiunilor multianuale pentru Programul de dezvoltare şi optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului şi a extins perioada de realizare a Programului. 

"Din Fondul pentru mediu vor fi alocate 100 de milioane de lei pentru perioada 2011 – 2020 (iniţial perioada de derulare a programului era 2011 – 2016), sub formă de finanţare nerambursabilă, în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ale Administraţiei Fondului pentru Mediu, aprobate anual", precizează sursa citată. Agerpres

Te-ar putea interesa și: