Noul guvern al Serbiei va fi confruntat cu trei provocări majore, cea mai mare fiind cea referitoare la Kosovo, şi cu trei obiective – consolidarea economiei, îmbunătăţirea situaţiei în sistemul medical şi creşterea capacităţilor de apărare ale ţării, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic, transmite marţi Tanjug.

Mesajul președintelui sârb

‘În faţa acestor provocări – cea mai mare dintre ele fiind presiunea referitoare la Kosovo-Metohija şi încercările de a forţa Serbia să recunoască independenţa Kosovo şi să nu obţină aproape nimic în schimb – este obligaţia noastră să nu acceptăm sub nicio formă o umilire a cetăţenilor sârbi, inclusiv a cetăţenilor noştri din Kosovo-Metohija, deşi dorinţa noastră este să exprimăm o intenţie de a discuta şi a ajunge la o soluţie de compromis’, a spus Vucic luni seara, într-o conferinţă de presă.

A doua provocare o constituie situaţia sanitară şi felul în care vom reacţiona când vremea se va mai răci, iar coronavirusul îşi va face simţită mai mult prezenţa, a adăugat el.

‘A treia provocare este cum să reuşim să ne menţinem ritmul economic în era coronavirusului şi a graniţelor închise cu Europa şi cu lumea’, a mai spus Vucic.

Preşedintele a făcut aceste declaraţii după ce a mandatat-o pe Ana Brnabic, actualul prim-ministru, cu formarea noului guvern, în urma alegerilor din iunie.

Reacția UE după acordul semnat de Serbia cu SUA

Îngrijorări mari în Europa. Discuțiile survin după angajamentul Belgradului de a-şi muta ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În urma acestei decizii, Uniunea Europeană şi-a exprimat luni „grava preocupare” şi „regretul” cu privire la această hotărâre. Recent, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti reiau la Bruxelles dialogul pentru o normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina, la câteva zile după ce au semnat la Washington un acord economic, relatează AFP, citată de agerpres.
La finalul unei reuniuni la Casa Albă în prezenţa lui Donald Trump, cei doi lideri s-au angajat vineri în privinţa unei „normalizări economice”, iar Serbia şi-a anunţat decizia de a-şi muta ambasada în Israel la Ierusalim până în luna iulie a anului viitor.

În același timp, Kosovo a acceptat la rândul său să instituie relaţii diplomatice cu Israelul.

UE este ataşată de soluţia aşa-numită a două state, fiecare cu capitala la Ierusalim, propria sa misiune diplomatică aflându-se la Tel Aviv. Bruxellesul se aşteaptă ca statele candidate la aderare precum Serbia să se alinieze la poziţiile sale în materie de politică externă.

„În acest context, „orice demers diplomatic care repune în discuţie poziţia comună a UE privind Ierusalimul este o sursă de gravă preocupare şi de regret”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.
Distribuiți știrea:
Facebook Twitter WhatsApp

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook

Lasă-ne un comentariu legat de această știre printr-un mail la adresa [email protected] și, dacă este cazul, îți răspundem la el în cel mai scurt timp posibil. Încurajăm comentariile argumentate, la obiect, fără injurii sau jigniri, iar cele mai bune dintre ele ar putea ajunge să fie chiar publicate pe site-ul capital.ro.